Blog, Lief zijn voor jezelf, Post partum

Yoni Steam (vaginaal stoombad)

YONI
Yoni is Sanskriet voor Vagina, Vulva en Baarmoeder.
Hoewel ik het zelf een prachtig woord vind, noem ik de vulva en de vagina toch graag bij naam. Gewoon, omdat dat de woorden zijn die wij hier in het Nederlands voor hebben. Vulva voor het hele buitengebied: de schaamlippen, clitoris. En Vagina voor de ingang, de schede. En omdat ik merk dat veel mensen allerlei woordjes verzinnen om maar niet die woorden Vulva en Vagina te hoeven gebruiken. Dit laatste draagt bij aan het taboe dat nog steeds heerst rondom onze vrouwelijke geslachtsdelen.
Het zou wat mij betreft fijn zijn als dit taboe steeds wat meer doorbroken wordt en wij vrouwen onze Vagina leren kennen en er (weer) van gaan houden.
Met het woord Yoni heb je echter wel een complete beschrijving van de vulva, de vagina en de baarmoeder.
Als ik kijk naar jonge kinderen die gewoon praten over hun geslachtsdelen en ze nieuwsgierig onderzoeken, dan zou ik de pubers en oudere vrouwen dit ook echt gunnen.
De Yoni heeft een zelf-reinigend vermogen. Het is een plek waar afvalstoffen worden uitgescheiden en afgevoerd (net zoals via de ontlasting, urine, adem en de huid). Vrouwen beschikken dus ten opzichte van mannen over een extra uitscheidingsorgaan.
Echter, dit zelfreinigend vermogen kan (zeker in onze huidige manier van leven) ook verstoord raken. Vaak hopen er zich afvalstoffen (denk ook aan oud bloed en weefsel) op in de baarmoeder die de vrouw moeilijk kwijt komt.
De Yoni Steam ondersteunt hierbij.

YONI STEAM
Of vaginaal stoombad, of vaginal steaming. Tijdens deze behandeling stoom je je vulva, vagina en baarmoeder zoals je dit ook kunt doen bij je neus, bij bijvoorbeeld een neusverkoudheid.
Yoni Steamen is een eeuwenoude traditie, die in sommige culturen (met name na de bevalling) nog steeds uitgevoerd wordt.
Door de zachte, verwarmende stoom opent de baarmoedermond zich een beetje en kan de Yoni ondersteund en gereinigd worden. In sommige landen is dit net zo normaal als naar de kapper, de nagelsalon of een masseur gaan. Een manier om voor jezelf te zorgen.
In dit hete water waarmee je stoomt worden vooraf kruiden gekookt. Welke kruiden dat hangt af van je klachten.
Je kunt Yoni Steam om allerlei redenen inzetten. Bij menstruatieklachten (hevige bloedingen, hevige pijnklachten, een te lange of juist te korte cyclus), een onregelmatige of uitblijvende cyclus, bij vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, cystes of vleesbomen in de baarmoeder, na een bevalling of miskraam en tijdens de menopauze. Ook kun je de Yoni Steam gebruiken als een heerlijk momentje voor jezelf. Je kunt het vergelijken met het nemen van een bad, of naar de sauna gaan. Een soort spa-treatment dus.
Ook voegt de stoom echt warmte toe aan je bekkengebied en verbetert het de bloedsomloop in je bekken. Veel vrouwen hebben last van een ‘koud bekken’. Bovenbenen, billen, onderbuik en onderrug voelen dan ook koud aan.
Tenslotte verbindt de Yoni Steam ons weer met onze Vulva, Vagina en Baarmoeder. Ons krachtcentrum. Hierdoor komen we meer in onze kracht te staan.

DE BEHANDELING
Je gaat boven een pan (of Yoni Steam kruk) met heet water en kruiden zitten en je laat de stoom zijn werk doen 🙂
Wanneer ik de behandeling geef, zal dit waarschijnlijk ook als een verwenmomentje voor je voelen.
Lekker warme dekens om je heen, een warme kop kruidenthee (uiteraard ook passend bij je klachten of hulpvraag), een rustgevend muziekje, aromatherapie. In overleg kan ik je tijdens de behandeling begeleiden met een geleide meditatie of een handmassage. Wat jij prettig vindt.
Voorafgaand aan de behandeling nemen we telefonisch (of via email) een intakevragenlijstje door, waardoor ik precies weet welke kruiden ik wel en niet moet gebruiken, aangepast aan jouw lijf, geest en situatie.
LET OP: niet vaginaal stomen tijdens de zwangerschap en tijdens de menstruatie!

MIJN EIGEN ERVARING
Ik begon met vaginaal stomen omdat het me (toen ik ervan hoorde tijdens het luisteren naar een podcast) meteen heel erg aansprak. Ik hou van het element water en ervaar haar reinigende, ontspannende en verzachtende werking. Op het moment dat ik voor het eerst stoomde gaf ik volop borstvoeding en was ik na mijn bevalling 20 maanden daarvoor nog niet ongesteld geweest. Ik stoomde met enkel water. Ik had me op dat moment helemaal nog niet in de kruiden verdiept. Later heb ik een keer met wat op basis van intuïtie gekozen kruiden gestoomd en een keer met een speciaal yoni-steam kruidenpakketje. Alle andere keren dat ik stoomde, gebruikte ik enkel water.
Binnen 48 uur nadat ik gestoomd had, begon ik te bloeden en zo heeft mijn cyclus zich weer hersteld. De maanden daarna bleef ik stomen en hoewel mijn cyclus niet volledig regelmatig was, bleek ik een klein jaar later zwanger 🙂 Ik stoomde toen iedere maand vlak na de menstruatie 1 keer. Dit deed ik volledig zelf na wat onderzoek hierover gedaan te hebben. Dus niet onder behandeling bij een Vaginal Steam Facilitator.
Ik vond het stomen echt heerlijk om te doen. Het gaf mij een gevoel van warmte, omhulling en zorgen voor mijn geslachtsdelen dat ik nog niet kende. Je voelt de stoom als het ware zijn werk doen. Echt een moment voor mezelf, vergelijkbaar met meditatie of een sauna-bezoek. Een verwen-moment.
Na mijn bevalling (verwacht eind december 2020) wil ik actief aan de slag gaan met de post partum Yoni Steam. Uiteraard ga ik mijn ervaringen hiermee delen.

MEER INFORMATIE
Bekijk vooral ook dit filmpje waarbij ik mijn Yoni Steam kruk laat zien.
En je mag me altijd benaderen met vragen!

Dit vind je misschien ook leuk...