Blog, Post partum, zwangerschap

De placenta, wat doe je ermee?

DE PLACENTA
De placenta. De moederkoek. Het orgaan dat vrouwen tijdens hun zwangerschap maken. Het is een soort filter dat zuurstof en voedingstoffen naar het kindje brengt en de afvalstoffen van het kindje weer afvoert. Met alle bloedvaten die er doorheen lopen is het net een ’tree of live’. Prachtig toch?

Het is ook het orgaan dat jouw kindje in leven houdt en de zwangerschap in stand houdt. Ze komen is alle vormen en maten.
Na afloop van de bevalling wordt de placenta soms nog bewonderd (hij wordt zowiezo uitgebreid bekeken door de zorgverlener, het is heel belangrijk dat er geen deel van de placenta achterblijft in de baarmoeder, dit kan naast ontstekingen een niet op gang komende melkproductie veroorzaken). Maar daarna wordt de placenta vaak weggegooid. Hoe zonde! Een beetje meer eerbied zou ik zo’n prachtig orgaan toch wel gunnen.

DE NAVELSTRENG
Los van wat je met de placenta doet wil ik nog even benadrukken dat het wachten met het doorknippen (of doorbranden) van de navelstreng, tot dat de navelstreng volledig uitgeklopt is, heel belangrijk is. En dit kan best een tijdje duren. Door het kloppen van de navelstreng komen er namelijk nog essentieel bloed, mineralen en stamcellen bij je kindje terecht.

MIJN ERVARING
🌸Bij mijn eerste kindje wilde ik graag een halve lotus bevalling (de navelstreng wordt dan een tijd na de geboorte van de placenta doorgeknipt, baby en placenta blijven dus uit de buik nog een tijd aan elkaar), maar volgde ik uiteindelijk op het moment zelf het advies van de verloskundige op om de navelstreng toch eerder door te knippen (hierdoor zou de placenta sneller geboren worden wat zij op dat moment belangrijk vond). De placenta zelf is daarna in een vuilniszak beland (wel nadat we haar uitgebreid bewonderd hebben).
🌸Bij de tweede werd het wel een halve lotus. Baby en placenta bleven aan elkaar en werden ongeveer een uur later door ons op rustige wijze gescheiden. Omdat het een badbevalling was dreef de placenta de eerste tijd in een pannetje naast mij. Was een prachtig gezicht was vond ik. Ik wilde de placenta heel graag verwerken in smoothies. Je snijdt dan een stuk van de placenta af en mixt dat door een smoothie. Wij kozen voor een smoothie van frambozen en bananen (zie ook de foto). Het was niet vies en je proefde weinig van het rauwe vlees dat erin verwerkt zat. De voordelen van het eten van je placenta en de manieren waarop dit kan, kun je beluisteren in de podcast. Mijn voornaamste reden was dat het de kans op stemmingsschommelingen of een post partum depressie zou verminderen. Ik kan niet duidelijk zeggen of het dat effect bij mij gehad heeft. Het is ook moeilijk om jezelf met placenta smoothies te vergelijken met jezelf zonder smoothie. Voor mijn gevoel heeft het geen duidelijk effect gehad, maar wie weet hoe ik me gevoeld zou hebben zonder.. Ik heb nog steeds een stukje placenta in de diepvries liggen en deze gaan we ooit begraven onder een mooie geboorteboom voor onze dochter.
🌸 Nu voor de derde geboorte voel ik sterk voor een volledige lotus bevalling. Dan blijft de placenta verbonden aan het kind, tot het moment dat de navelstreng los laat. Maar, wat we uiteindelijk besluiten dat horen jullie later. Want een placenta tinctuur of placenta capsules spreken me ook wel aan.
Of: een stoofpotje van placenta. Haha ik ben voor dat soort dingen wel in 😊 voelt ergens heel aards en dicht bij de natuur voor mij.

MEER INFORMATIE:
Deze podcast vind ik echt een ‘must hear’ voor iedereen die in verwachting is. Door Nina Pierson (auteur van het boek mama’en) en Miriam Heemskerk van Postpartum Massage Nederland ⭐De podcast gaat over het briljante orgaan de placenta en wat je er na de geboorte mee kunt doen.

Dit vind je misschien ook leuk...