Borstvoeding, Post partum

Eerste 24 uur

DE EERSTE 24 UUR NA DE BEVALLING HEEFT JE BABY GEEN VOEDING NODIG
Jouw lichaam wil echter wel alvast gestimuleerd worden

Een gezonde en voldragen baby heeft de eerste 24 uur in principe genoeg reserves uit zijn/haar tijd in de baarmoeder.

Het is dus helemaal niet erg als je baby die eerste keren dat jij hem/haar aanlegt, niet wilt drinken. Baby’s kunnen nog erg misselijk zijn door bijvoorbeeld vruchtwater wat ze hebben binnengekregen, of door de hele geboortereis an sich.

Jouw lichaam maakt de eerste dagen nog geen grote hoeveelheden melk aan, maar enkel nog druppels colostrum. Je baby heeft niet meer nodig dan deze druppels! Die druppels colostrum zijn dan ook goud waard. Ze bevatten een perfecte cocktail van voedingstoffen (suiker!) en antistoffen die je baby nodig heeft.

De eerste dag leg je je baby vaak aan (ik zou zeggen bij elke kik). Wilt je baby niet drinken, dan ga je niet dwingen maar probeer je het later gewoon nog een keer. Het is heel fijn als je een lieve vrouw bij je hebt die jou en je baby begeleidt bij het aanleggen (verloskundige, verpleegkundige, kraamverzorgende, lactatiekundige, een ervaren vriendin).

Als blijkt dat je baby niet wilt drinken, dan is het wel belangrijk dat jij je lichaam alvast gaat stimuleren om melk te gaan aanmaken. De eerste 24 uur doe je dat het liefste door middel van kolven met je handen. Vraag ook hierbij weer begeleiding van die lieve vrouw. Met je hand knijp/masseer je je borst en wellicht kun je dan al wat van die druppels vloeibaar goud opvangen op een lepeltje. Middels dit lepeltje kun je deze druppel(tjes) aanbieden aan je kindje.
Dit handmatig kolven wil je (wanneer je baby nog niet bij je drinkt) minstens 8 keer in de eerste 24 uur doen.
Wanneer je baby wel bij je drinkt hoef je dit handmatig kolven niet te doen overigens. Dit is alleen om je lichaam te stimuleren om melk te maken, wanneer je baby dit (nog) niet voor je doet.

#borstvoeding #kraamtijd #eerstekeeraanleggen #eerste24uur #goldenhour #lactatiekundige #dragenengedragenworden #huidophuid #vaakaanleggen #zwanger #zwangerinlimburg #inliefdegedragen #normalizebreastfeeding

Dit vind je misschien ook leuk...