Blog, Borstvoeding, Lief zijn voor jezelf, zwangerschap

Voeden tijdens de zwangerschap

38 weken zwanger van mijn tweede dochter, voed ik mijn oudste dochter (3 jaar en 8 maanden oud)
Deze foto zorgde destijds voor heel wat reacties op social media
Fotocredits Hanneke Wiersma

Het geven van borstvoeding kan de vruchtbare cyclus van de vrouw een tijd onderdrukken. Daarbij spelen de volgende zaken een rol:
– Je hebt veel lichamelijk contact met je kindje (dragen en samen slapen onder andere zorgen voor veel lichamelijk contact)
– Je voedt je kindje vaak (overdag niet langer dan 4 uur tussen de voedingen, ’s nachts niet langer dan 6 uur).
– Na je ‘kraamvloed’ (bloedverlies in de kraamtijd) heb je nog geen bloedverlies gehad
– Je kindje krijgt geen bijvoeding (geen ander drinken of eten dan borstvoeding)
– Je kindje is jonger dan 6 maanden

Wanneer de cyclus weer terugkeert is per vrouw heel verschillend. Bij de ene vrouw duurt dit enkele weken tot maanden en bij de andere vrouw kan dit 2-3 jaar duren.

Het kan dus zijn dan je zwanger wordt terwijl je borstvoeding geeft aan een ouder kindje.
De meerderheid van de vrouwen ervaart wel in meer of mindere mate een afname van de melkproductie tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron, onderdrukt de werking van prolactine.
Veel kindjes verliezen daardoor de interesse in de borstvoeding tijdens de zwangerschap.
Er zijn echter nog genoeg kindjes die gewoon door blijven ‘drinken’. Ook wanneer er weinig tot (bijna) geen melk uit de borst komt.

Moeder merkt doorgaans op dat haar tepels gevoelig worden en dat het geven van borstvoeding in meer of mindere mate pijnlijk kan zijn. Ook kan er sprake zijn van ‘nursing agitation’, waarbij de moeder (hevige) gevoelens van boosheid/frustratie/irritatie naar het kind aan de borst kan ervaren. Wees lief voor jezelf wanneer je hier last van hebt en herinner jezelf eraan dat je lichaam deze signalen niet voor niets afgeeft. Wellicht is het geven van (veel) borstvoeding op dit moment iets te veel voor je lichaam.
Wanneer je niet wilt stoppen, kun je de voedmomenten in frequentie en duur beperken. Zo kan je kindje toch bij je drinken, maar hou je ook rekening met jouw veranderende lichaam en jouw behoeftes.

Hou er rekening mee als je borstvoeding wilt blijven geven tijdens de zwangerschap, dat de productie dus kan afnemen. Je kindje zal dus het beste op een leeftijd zijn dat het niet heel afhankelijk meer is van borstvoeding. Hoewel het bijgeven van donormelk ook altijd nog een optie kan zijn.

Het grote voordeel van voeden tijdens de zwangerschap is (vind ik) dat je daarna 2 kindjes kan voeden, ook wel tandem-voeden genoemd. Daarover later meer.

Mijn eigen ervaring: ik geef nu voor de tweede keer borstvoeding tijdens de zwangerschap. Deze tweede keer nam de productie vrij snel (echt al na 5 weken zwangerschap) heel sterk af. Daardoor verloren beide dames hun grote interesse in de borst. Echter bleven ze toch regelmatig genoeg drinken om de techniek niet te verleren. Na 26 weken zwangerschap nam mijn productie weer wat toe. Toen waren mijn dochters erg blij en wilden ze ook weer vaker drinken.
De eerste keer bleef mijn (toen nog enige) dochter stug door drinken aan de borst. Dat werd door mij wel wat beperkt. Het maakte haar helemaal niet uit dat er bijna geen melk meer uit de borst kwam. Die paar druppeltjes en gewoon het zuigen en intiem zijn met mama wat voor haar waardevol genoeg.

In deze video vertel ik meer over mijn eigen ervaring met voeden tijdens de  zwangerschap.

Dit vind je misschien ook leuk...