• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Category ArchiveLief zijn voor jezelf

Law of attraction – vision board van mijn bevalling

Ik geloof heilig in de wet van de aantrekkingskracht (law of attraction). Dat wat je denkt (en visualiseert) straal je uit en trek je aan.

Als jij denkt dat een dag de mooiste dag van je leven wordt, is de kans veel groter dat het ook een hele mooie dag wordt, dan als je denkt dat het een verschrikkelijke dag wordt. Als jij bijvoorbeeld echt volledig gelooft in een goede, natuurlijke thuisbevalling, dan is de kans ook veel groter dat dit daadwerkelijk uitkomt.

Manieren waarop ik bezig ben met de law of attraction:
– meditaties waarbij ik actief dingen visualiseer (bijvoorbeeld dat mijn bedrijf succesvol is, hoe ik graag doe waar ik gepassioneerd voor ben en dat mensen mij hiervoor met plezier betalen, dat onze gezinsdynamiek harmonisch is en dat ik gezond ben).
– meditaties waarbij ik affirmaties nazeg (bijvoorbeeld aan het begin van een dag of een moeilijke afspraak).
– het maken van affirmatiekaartjes voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid of een bevalling
– het maken van een vision-board voor de bevalling of bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw kalenderjaar.
Hang deze affirmatiekaartjes of visionboard op een plek waar je het vaak ziet.

Ik zie in de dagen nadat ik deze oefeningen gedaan heb al dat er dingen van uitkomen. Het werkt echt!!
En je hoeft er niet eens echt in te geloven, maar je moet er wel voor open staan. En op den duur ga je er steeds meer in geloven.
En hoe meer je het gelooft, hoe sterker het effect.
Probeer het eens!
In mijn zwangerschapsmeditatie zitten bijvoorbeeld ook affirmaties.

En in dit filmpje laat ik je mijn visionboard zien die ik in 2017 voor mijn bevalling maakte.

Yoni Steam (vaginaal stoombad)

YONI
Yoni is Sanskriet voor Vagina, Vulva en Baarmoeder.
Hoewel ik het zelf een prachtig woord vind, noem ik de vulva en de vagina toch graag bij naam. Gewoon, omdat dat de woorden zijn die wij hier in het Nederlands voor hebben. Vulva voor het hele buitengebied: de schaamlippen, clitoris. En Vagina voor de ingang, de schede. En omdat ik merk dat veel mensen allerlei woordjes verzinnen om maar niet die woorden Vulva en Vagina te hoeven gebruiken. Dit laatste draagt bij aan het taboe dat nog steeds heerst rondom onze vrouwelijke geslachtsdelen.
Het zou wat mij betreft fijn zijn als dit taboe steeds wat meer doorbroken wordt en wij vrouwen onze Vagina leren kennen en er (weer) van gaan houden.
Met het woord Yoni heb je echter wel een complete beschrijving van de vulva, de vagina en de baarmoeder.
Als ik kijk naar jonge kinderen die gewoon praten over hun geslachtsdelen en ze nieuwsgierig onderzoeken, dan zou ik de pubers en oudere vrouwen dit ook echt gunnen.
De Yoni heeft een zelf-reinigend vermogen. Het is een plek waar afvalstoffen worden uitgescheiden en afgevoerd (net zoals via de ontlasting, urine, adem en de huid). Vrouwen beschikken dus ten opzichte van mannen over een extra uitscheidingsorgaan.
Echter, dit zelfreinigend vermogen kan (zeker in onze huidige manier van leven) ook verstoord raken. Vaak hopen er zich afvalstoffen (denk ook aan oud bloed en weefsel) op in de baarmoeder die de vrouw moeilijk kwijt komt.
De Yoni Steam ondersteunt hierbij.

YONI STEAM
Of vaginaal stoombad, of vaginal steaming. Tijdens deze behandeling stoom je je vulva, vagina en baarmoeder zoals je dit ook kunt doen bij je neus, bij bijvoorbeeld een neusverkoudheid.
Yoni Steamen is een eeuwenoude traditie, die in sommige culturen (met name na de bevalling) nog steeds uitgevoerd wordt.
Door de zachte, verwarmende stoom opent de baarmoedermond zich een beetje en kan de Yoni ondersteund en gereinigd worden. In sommige landen is dit net zo normaal als naar de kapper, de nagelsalon of een masseur gaan. Een manier om voor jezelf te zorgen.
In dit hete water waarmee je stoomt worden vooraf kruiden gekookt. Welke kruiden dat hangt af van je klachten.
Je kunt Yoni Steam om allerlei redenen inzetten. Bij menstruatieklachten (hevige bloedingen, hevige pijnklachten, een te lange of juist te korte cyclus), een onregelmatige of uitblijvende cyclus, bij vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, cystes of vleesbomen in de baarmoeder, na een bevalling of miskraam en tijdens de menopauze. Ook kun je de Yoni Steam gebruiken als een heerlijk momentje voor jezelf. Je kunt het vergelijken met het nemen van een bad, of naar de sauna gaan. Een soort spa-treatment dus.
Ook voegt de stoom echt warmte toe aan je bekkengebied en verbetert het de bloedsomloop in je bekken. Veel vrouwen hebben last van een ‘koud bekken’. Bovenbenen, billen, onderbuik en onderrug voelen dan ook koud aan.
Tenslotte verbindt de Yoni Steam ons weer met onze Vulva, Vagina en Baarmoeder. Ons krachtcentrum. Hierdoor komen we meer in onze kracht te staan.

DE BEHANDELING
Je gaat boven een pan (of Yoni Steam kruk) met heet water en kruiden zitten en je laat de stoom zijn werk doen 🙂
Wanneer ik de behandeling geef, zal dit waarschijnlijk ook als een verwenmomentje voor je voelen.
Lekker warme dekens om je heen, een warme kop kruidenthee (uiteraard ook passend bij je klachten of hulpvraag), een rustgevend muziekje, aromatherapie. In overleg kan ik je tijdens de behandeling begeleiden met een geleide meditatie of een handmassage. Wat jij prettig vindt.
Voorafgaand aan de behandeling nemen we telefonisch (of via email) een intakevragenlijstje door, waardoor ik precies weet welke kruiden ik wel en niet moet gebruiken, aangepast aan jouw lijf, geest en situatie.
LET OP: niet vaginaal stomen tijdens de zwangerschap en tijdens de menstruatie!

MIJN EIGEN ERVARING
Ik begon met vaginaal stomen omdat het me (toen ik ervan hoorde tijdens het luisteren naar een podcast) meteen heel erg aansprak. Ik hou van het element water en ervaar haar reinigende, ontspannende en verzachtende werking. Op het moment dat ik voor het eerst stoomde gaf ik volop borstvoeding en was ik na mijn bevalling 20 maanden daarvoor nog niet ongesteld geweest. Ik stoomde met enkel water. Ik had me op dat moment helemaal nog niet in de kruiden verdiept. Later heb ik een keer met wat op basis van intuĂŻtie gekozen kruiden gestoomd en een keer met een speciaal yoni-steam kruidenpakketje. Alle andere keren dat ik stoomde, gebruikte ik enkel water.
Binnen 48 uur nadat ik gestoomd had, begon ik te bloeden en zo heeft mijn cyclus zich weer hersteld. De maanden daarna bleef ik stomen en hoewel mijn cyclus niet volledig regelmatig was, bleek ik een klein jaar later zwanger 🙂 Ik stoomde toen iedere maand vlak na de menstruatie 1 keer. Dit deed ik volledig zelf na wat onderzoek hierover gedaan te hebben. Dus niet onder behandeling bij een Vaginal Steam Facilitator.
Ik vond het stomen echt heerlijk om te doen. Het gaf mij een gevoel van warmte, omhulling en zorgen voor mijn geslachtsdelen dat ik nog niet kende. Je voelt de stoom als het ware zijn werk doen. Echt een moment voor mezelf, vergelijkbaar met meditatie of een sauna-bezoek. Een verwen-moment.
Na mijn bevalling (verwacht eind december 2020) wil ik actief aan de slag gaan met de post partum Yoni Steam. Uiteraard ga ik mijn ervaringen hiermee delen.

MEER INFORMATIE
Bekijk vooral ook dit filmpje waarbij ik mijn Yoni Steam kruk laat zien.
En je mag me altijd benaderen met vragen!

Voeden tijdens de zwangerschap

38 weken zwanger van mijn tweede dochter, voed ik mijn oudste dochter (3 jaar en 8 maanden oud)
Deze foto zorgde destijds voor heel wat reacties op social media
Fotocredits Hanneke Wiersma

Het geven van borstvoeding kan de vruchtbare cyclus van de vrouw een tijd onderdrukken. Daarbij spelen de volgende zaken een rol:
– Je hebt veel lichamelijk contact met je kindje (dragen en samen slapen onder andere zorgen voor veel lichamelijk contact)
– Je voedt je kindje vaak (overdag niet langer dan 4 uur tussen de voedingen, ’s nachts niet langer dan 6 uur).
– Na je ‘kraamvloed’ (bloedverlies in de kraamtijd) heb je nog geen bloedverlies gehad
– Je kindje krijgt geen bijvoeding (geen ander drinken of eten dan borstvoeding)
– Je kindje is jonger dan 6 maanden

Wanneer de cyclus weer terugkeert is per vrouw heel verschillend. Bij de ene vrouw duurt dit enkele weken tot maanden en bij de andere vrouw kan dit 2-3 jaar duren.

Het kan dus zijn dan je zwanger wordt terwijl je borstvoeding geeft aan een ouder kindje.
De meerderheid van de vrouwen ervaart wel in meer of mindere mate een afname van de melkproductie tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron, onderdrukt de werking van prolactine.
Veel kindjes verliezen daardoor de interesse in de borstvoeding tijdens de zwangerschap.
Er zijn echter nog genoeg kindjes die gewoon door blijven ‘drinken’. Ook wanneer er weinig tot (bijna) geen melk uit de borst komt.

Moeder merkt doorgaans op dat haar tepels gevoelig worden en dat het geven van borstvoeding in meer of mindere mate pijnlijk kan zijn. Ook kan er sprake zijn van ‘nursing agitation’, waarbij de moeder (hevige) gevoelens van boosheid/frustratie/irritatie naar het kind aan de borst kan ervaren. Wees lief voor jezelf wanneer je hier last van hebt en herinner jezelf eraan dat je lichaam deze signalen niet voor niets afgeeft. Wellicht is het geven van (veel) borstvoeding op dit moment iets te veel voor je lichaam.
Wanneer je niet wilt stoppen, kun je de voedmomenten in frequentie en duur beperken. Zo kan je kindje toch bij je drinken, maar hou je ook rekening met jouw veranderende lichaam en jouw behoeftes.

Hou er rekening mee als je borstvoeding wilt blijven geven tijdens de zwangerschap, dat de productie dus kan afnemen. Je kindje zal dus het beste op een leeftijd zijn dat het niet heel afhankelijk meer is van borstvoeding. Hoewel het bijgeven van donormelk ook altijd nog een optie kan zijn.

Het grote voordeel van voeden tijdens de zwangerschap is (vind ik) dat je daarna 2 kindjes kan voeden, ook wel tandem-voeden genoemd. Daarover later meer.

Mijn eigen ervaring: ik geef nu voor de tweede keer borstvoeding tijdens de zwangerschap. Deze tweede keer nam de productie vrij snel (echt al na 5 weken zwangerschap) heel sterk af. Daardoor verloren beide dames hun grote interesse in de borst. Echter bleven ze toch regelmatig genoeg drinken om de techniek niet te verleren. Na 26 weken zwangerschap nam mijn productie weer wat toe. Toen waren mijn dochters erg blij en wilden ze ook weer vaker drinken.
De eerste keer bleef mijn (toen nog enige) dochter stug door drinken aan de borst. Dat werd door mij wel wat beperkt. Het maakte haar helemaal niet uit dat er bijna geen melk meer uit de borst kwam. Die paar druppeltjes en gewoon het zuigen en intiem zijn met mama wat voor haar waardevol genoeg.

In deze video vertel ik meer over mijn eigen ervaring met voeden tijdens de  zwangerschap.

Tijd voor jezelf

Ik ontmoet zo vaak mama’s die opgebrand zijn. Ze willen het als moeder zo goed doen ❤️ maar vergeten zichzelf. Een pasgeboren baby doet ook zo’n groot appel op je en je wilt er ook alles voor doen. Dat hoort ook zo.

Alleen.. Vergeten we vaak onze eigen behoeften.
Ik kwam zelf in het eerste jaar echt niet aan mezelf toe. Ik wist eigenlijk ook niet zo goed meer wie ik ook alweer was, behalve mama. En wat ik leuk en ontspannend vond om te doen.

Dus lieve mama’s denk ook aan jezelf, laat de baby eens een uurtje bij een ander (laten we beginnen bij je partner), neem die douche, maak een wandeling, doe wat je fijn vond voor je mama was.
Die tijd heb je nodig om weer op te laden, net zoals je eten en slapen nodig hebt.
Je kindje zou niet anders willen dan dat jij goed voor jezelf zorgt. Voor zijn/haar mama waar hij/zij onvoorwaardelijk van houdt!

Is dit herkenbaar voor jou? Kon jij gemakkelijk een momentje vinden voor jezelf die eerste maanden? Wat deed je dan voor jezelf?

Een tip van mij:
Ik nam vanmiddag een heerlijk ontspannen bad met dode zeezout en magnesium.


Deze meditatie die ik vond maakte het helemaal af.

🌊 Water is reinigend voor zowel lichaam als geest. Je kunt alles wat jou niet meer dient (zorgen, fysieke pijn, verdriet, angst enz) meegeven aan het water
🌊 Het dode zeezout heeft allerlei voordelen oa werkt het ontspannend, ontgiftend en versterkt het je immuunsysteem. Het bevat heel veel mineralen die je huid opneemt en zo worden je tekorten weer aangevuld.
🌊 Ik voegde wat extra magnesium toe. Magnesiumbaden of – voetbaden werken supergoed tegen de kuitkrampen waar ik (met name bij het wakker worden) tijdens de zwangerschap last van heb
🌊 Ook mediteren heeft allerlei gezondheidsvoordelen: het kan oa je stemming verbeteren, stress en angst verminderen, ontspanning geven en je immuunsysteem verbeteren.
🌊 Je kunt natuurlijk essentiele olieĂ«n, kristallen en kaarsjes toevoegen
🌊 Om het helemaal af te maken vraag je je partner of een vriendin om je na afloop te masseren. Ik gaf mezelf een voetmassage.

❤️ Ik weet zeker dat je hierna helemaal ontspannen en opgeladen bent.
❤️ Een voetbad nemen kan ook als je geen bad hebt