Blog, Borstvoeding

Lege versus volle borsten: over voormelk en achtermelk

Lege borsten, ik krijg er vaak vragen over. Vrouwen die van de eerste weken gewend zijn dat hun borsten lekker vol aanvoelen voor een voeding. Die volle borsten geven een fijn gevoel, want je voelt dat je lekker veel melk hebt voor je kindje. Maar opeens ga je steeds meer merken dat je borsten ‘leeg’ aan voelen. Of eigenlijk steeds meer gaan aanvoelen zoals ze voelden voor je zwangerschap en borstvoeding. Dit is heel normaal en het geeft eigenlijk aan dat vraag en aanbod mooi op elkaar afgestemd zijn.

En als ik het dan heb over lege borsten, dan bedoel ik ook eigenlijk geen lege borsten, maar borsten die niet duidelijk heel vol zijn. Een borstvoedingsborst is ook eigenlijk nooit echt leeg, want er kan altijd weer ter plekke wat melk aangemaakt worden. (en dat er uiteraard nog meer in een borst zit dan alleen melk laat ik dan maar helemaal achterwege).

Los van dat het percentage vet in de melk die je kindje drinkt kan variëren van het moment van de dag, het geslacht en de leeftijd van je kindje en nog meer factoren, hangt het ook samen met de duur van de voeding ofwel de ‘volheid’ van de borst. Vroeger werd er gesproken over voormelk en achtermelk. Dat doen we nog steeds wel, maar het is niet zo zwart wit als eerder werd gedacht. Als een kindje begint met drinken krijgt hij/zij vooral dorstlessende melk met onder andere veel water en gaandeweg wordt het vetpercentage in de melk hoger. Dit komt onder andere doordat de borst leger wordt. Het vet komt dan gemakkelijker los uit de melkkliertjes. Maar ook wanneer je kindje kort geleden gedronken heeft en je hem/haar dan weer aanlegt aan de (relatief) lege borst, krijgt het vettere melk.
Een kindje wat clustert en steeds wil drinken krijgt wellicht wat minder melk, maar wel vrij vette melk.
Helemaal zo slecht nog niet dus, die lege borst(en).

Een lege borst is nog ergens goed voor: de lege borst stuurt een signaal naar de hersenen om meer melk te gaan maken. Een volle borst stuurt het tegenovergestelde signaal naar de hersenen: minder melk maken!

Wanneer je dus wilt dat je kind vette melk krijgt (bijvoorbeeld wanneer je je zorgen maakt om de groei van je kindje) en dat je productie hoger wordt: zorg dan dat je borsten vaak geleegd worden 🙂

#borstvoeding #lactatiekundige #voormelk #achtermelk #volleborst #legeborst #vraagenaanbod #vettemelk #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

Dit vind je misschien ook leuk...