Hoe vaak je baby drinkt heeft de grootste invloed op je melkproductie. Iedere keer als je baby aan de borst drinkt, gaat er een signaal naar de hersenen om meer melk te maken. Ook als je baby maar kort drinkt.
Wanneer je je baby volledig op zijn of haar verzoek laat drinken, kan hij dus zelf de hoogte van je productie regelen.
Ouders zien het vaak als een slecht teken als de baby opeens heel vaak aan de borst wil drinken. Ze zijn bang dat dit betekent dat ze te weinig melk hebben.
En ja soms is het ook een teken van een lage productie. Echter, je baby is zelf al bezig om het ‘probleem’ op te lossen. Door vaak te willen (en mogen!) drinken heeft hij/zij je melkproductie binnen no-time weer op het juiste niveau.
In de kraamweken (wanneer vraag en aanbod nog volledig op elkaar afgestemd worden) wil je dus eigenlijk ook graag vaker dan elke drie uur aanleggen.
En bij overproductie kun je (in overleg met je lactatiekundige) kun je gaan blokvoeden (voor een bepaalde tijd 1 vaste borst aanbieden zodat de andere borst geremd wordt en daarna wisselen).
Wanneer je om welke reden dan ook niet bij je baby bent of je baby niet aan de borst kan of wil drinken, vervangt de kolf, de baby. Ook hierbij geldt weer vaak kolven voor een hogere productie. Alleen kun je bij een kolf natuurlijk niet het instinct van de kolf zelf volgen 😉
#borstvoeding #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #voedenopverzoek #lageproductie #overproductie #letyourmonkeydoit #kolven #inliefdegedragen #dragenengedragenworden