• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Maandelijks archiefnovember 2021

Borstvoedingshulpset

Deze prachtige foto’s, gemaakt door A. v. Wessum fotografie deelde een mama onlangs op de facebookgroep borstvoeding in Limburg.

Ik deel ze graag met jullie.

Wanneer je om welke reden dan ook besluit je kindje bij te voeden, is de borstvoedingshulpset een hele fijne manier om de bijvoeding (gekolfde eigen moedermelk, donormelk of kunstvoeding) aan je kindje te geven.

  • aan de borst ervaart je kindje jouw fysieke nabijheid en het huid op huid contact
  • er is geen sprake van tepel-speenverwarring zoals bij een fles
  • het zuigen aan de borst stimuleert de melkaanmaak bij jou als moeder
  • het zuigen aan de borst is goed voor de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kindje
  • je kindje is meer gemotiveerd om aan de borst te drinken
  • je kindje drinkt bijvoeding maar krijgt ook tegelijk jouw moedermelk mét op hem/haar aangepaste antistoffen

De borstvoedingshulpset kan helpen om je kindje weer volledig aan de borst te voeden, het kan tijdelijk maar ook permanent zijn.

FOTOCREDIT A. v. Wessum fotografie 
https://www.avwessumfotografie.nl/

#borstvoeding #borstvoedingshulpset #medela #lactatiekundige #lactatiekundigemaastricht #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #bijvoeden #gekolfdemelk #moedermelk #donormelk #kunstvoeding #kolven #borstvoedinginlimburg

Borstvoeding als anticonceptie

BORSTVOEDING ALS ANTICONCEPTIE

Durf jij het aan? Borstvoeding de eerste 6 maanden gebruiken als anticonceptie? Als je weet waar je op moet letten dan is het de EERSTE 6 MAANDEN EVEN BETROUWBAAR als antconceptiemethoden zoals de anticonceptiepil en het condoom, namelijk 98% betrouwbaar.

1. Voeden op verzoek/vaak aanleggen. Eigenlijk bij elke kik je baby aanleggen. Dat is al. Super goed voor je productie, maar dus ook om je vruchtbaarheid te onderdrukken. Overdag wil je niet langer dan 4 uur tussen de voedingen laten. ’s nachts niet langer dan 6 uur.

2. Je baby niet bijvoeden. Geen kunstvoeding en geen vast voedsel die echt een moedermelkvoeding vervangt. Af en toe  een stukje groente of fruit in de hand kan wel.

3. Er is nog geen menstruatie geweest na de bevalling (een bloeding tijdens de eerste 56 dagen na de bevalling telt hierbij NIET).
Uiteraard kan de ovulatie langer wegblijven dan de eerste 6 maanden, maar hoe minder je kindje aan de borst drinkt, hoe groter de kans dat het weer terug keert.

Hoe ging dat bij jou? Werd je weer vruchtbaar het eerste half jaar? Waren de 3 punten op jou van toepassing?

#borstvoeding #vruchtbaarheid #anticonceptie #lactationalamenorrheamethod #voedenopverzoek #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

Borstvoeding en boeren

Wanneer een baby goed aan de borst drinkt, dat wil in zeggen goed vacuüm kan houden, krijgt het geen tot nauwelijks lucht binnen. Het kan dus heel goed zijn dat jouw borstvoedingsbaby helemaal niet hoeft te boeren na een voeding.

Wanneer je tijdens het drinken regelmatig een klak-geluidje hoort, is dat een teken dat de baby het vacuüm verliest. Dat kan onder andere komen door spruw in het mondje of de anatomie van de mond van je kindje (denk bijvoorbeeld aan een kort tongriempje of een hoog gehemelte).
Wanneer een kindje heel vaak loslaat en opnieuw aanhapt kan hij/zij hierdoor ook extra lucht binnenkrijgen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hevige toeschietreflex. Of als het kindje verkouden is (verstopt neusje) of erg afgeleid tijdens het drinken.

Ik hoor vaak dat ouders onzeker zijn als hun kindje niet boert: dit hoeft helemaal niet. Heel veel kindjes die goed drinken aan de borst, boeren niet of nauwelijks.
Wanneer jouw borstvoedingskindje wél boert kan dat ook heel normaal zijn. Als je merkt dat je kindje veel last heeft van de boertjes, je merkt dat je kindje het vacuüm steeds verliest en/of veel moet huilen is het wel verstandig om een lactatiekundige te laten meekijken.
Het boeren kan gemakkelijker gaan wanneer je het kindje zo rechtop mogelijk voed.

#bostvoeding #boeren #lactatiekundige #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht