• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Maandelijks archiefoktober 2021

Wat doet een post partum doulaWat is een post partum doula?

Een Post Partum doula is een warme, liefdevolle vrouw die je komt helpen en ondersteunen in de eerste 6 weken na de bevalling.
Nadat de kraamverzorgende weg is dus. Al kan ze uiteraard ook in de eerste week helpen.

Wat doet ze? Eigenlijk doet ze alles wat jij wil dat ze voor je doet (en overleg dan he 😉 )
Ze kan ondersteuning bieden in het huishouden, de verzorging van jezelf en je baby, het vermaak voor de oudere kinderen. Noem het maar op.

Ik zelf had in mijn laatste kraamtijd heel erg de behoefte aan een fijne vrouw om me heen, die als het ware gewoon een soort assistent was. Even mijn baby vasthouden als ik wilde douchen, samen mediteren, een kop thee voor me maken. Even helpen met het opruimen van de (slaap)kamer, de juiste sfeer neerzetten in de kraamkamer. Mijn partner even ondersteunen of ontlasten in de zorg voor de andere kinderen enz.
En de kraambehandelingen vond ik echt fantastisch en waren precies wat ik nodig had.

De post partum doula weet veel over het (herstel)proces dat de kraamvrouw doormaakt. Ze weet dat veel rust, warmte en goede voeding goed voor je zijn. Ze kan je voeden met maaltijden, warme dranken en snacks vanuit de ayurvedische traditie, volledig gericht op je herstel en op wat jouw kraamlichaam nu nodig heeft.

Ze zal jou vieren en eren. Want jij bent doordat je leven (door)gegeven hebt een goddelijk wezen 🙂
Ook zijn er diverse kraambehandelingen die ze je kan bieden.

Ik kan als post partum doula eenmalig bij je thuis komen. Of wekelijks, 6 weken lang. Of meerdere keren per week.
Tijdens je zwangerschap kunnen we samen een kraamplan opstellen.
In overleg zijn er allerlei mogelijkheden.

Mijn kennis over dragen, borstvoeding en psychologie onderscheiden mij als post partum doula. Uiteraard geef ik hier ook aandacht aan.

#postpartumdoula #kraamdoula #kraamweek #kraambehandelingen #postpartumdoulalimburg #lactatiekundige #lactatiekundigemaastricht #ayurveda

Je baby bepaalt je productie

Hoe vaak je baby drinkt heeft de grootste invloed op je melkproductie. Iedere keer als je baby aan de borst drinkt, gaat er een signaal naar de hersenen om meer melk te maken. Ook als je baby maar kort drinkt.

Wanneer je je baby volledig op zijn of haar verzoek laat drinken, kan hij dus zelf de hoogte van je productie regelen.

Ouders zien het vaak als een slecht teken als de baby opeens heel vaak aan de borst wil drinken. Ze zijn bang dat dit betekent dat ze te weinig melk hebben.
En ja soms is het ook een teken van een lage productie. Echter, je baby is zelf al bezig om het ‘probleem’ op te lossen. Door vaak te willen (en mogen!) drinken heeft hij/zij je melkproductie binnen no-time weer op het juiste niveau.
In de kraamweken (wanneer vraag en aanbod nog volledig op elkaar afgestemd worden) wil je dus eigenlijk ook graag vaker dan elke drie uur aanleggen.
En bij overproductie kun je (in overleg met je lactatiekundige) kun je gaan blokvoeden (voor een bepaalde tijd 1 vaste borst aanbieden zodat de andere borst geremd wordt en daarna wisselen).

Wanneer je om welke reden dan ook niet bij je baby bent of je baby niet aan de borst kan of wil drinken, vervangt de kolf, de baby. Ook hierbij geldt weer vaak kolven voor een hogere productie. Alleen kun je bij een kolf natuurlijk niet het instinct van de kolf zelf volgen 😉

#borstvoeding #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #voedenopverzoek #lageproductie #overproductie #letyourmonkeydoit #kolven #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

Draagjas

Oooh wat hou ik van mijn draagjas. Al 7 jaar doet hij trouw dienst en wat had ik achteraf stiekem toch ook wel graag een mooie wollen draagjas gehad.. 🙊
Als je veel draagt vind ik een draagjas toch wel echt zeker de moeite en investering waard!

Ik krijg heel vaak vragen wat je je kindje in de winter aandoet in de draagdoek. Een wollen overpakje is ook heel fijn met het dragen, maar met een draagjas hoef je helemaal niet na te denken over wat je je kindje buiten aandoet. Een mutsje (en de kleding die hij binnen droeg) is voldoende.
Wat ik vooral ideaal vind is dat je bij binnenkomst met een slapende baby in doek of zak je jas gewoon uit kunt doen. Wat moeilijker wordt als je baby over je winterjas zit en je dus binnen met je winterjas aan blijft lopen/zitten.
Een draagdoek knopen over een winterjas heen is trouwens ook niet echt chill.
Daarnaast is het gewoon minder werk want je hebt jullie in 1 stap aangekleed.
Nadeel: je ziet je mooie draagdoek of draagzak niet meer 😢Vandaar dat we dan in de lente de eerste ‘blote doeken dag’ vieren 😊


#draagjas #dragen #draagconsulent #wearallthebabies #wearallthetoddlers #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #herfst

Lege versus volle borsten: over voormelk en achtermelk

Lege borsten, ik krijg er vaak vragen over. Vrouwen die van de eerste weken gewend zijn dat hun borsten lekker vol aanvoelen voor een voeding. Die volle borsten geven een fijn gevoel, want je voelt dat je lekker veel melk hebt voor je kindje. Maar opeens ga je steeds meer merken dat je borsten ‘leeg’ aan voelen. Of eigenlijk steeds meer gaan aanvoelen zoals ze voelden voor je zwangerschap en borstvoeding. Dit is heel normaal en het geeft eigenlijk aan dat vraag en aanbod mooi op elkaar afgestemd zijn.

En als ik het dan heb over lege borsten, dan bedoel ik ook eigenlijk geen lege borsten, maar borsten die niet duidelijk heel vol zijn. Een borstvoedingsborst is ook eigenlijk nooit echt leeg, want er kan altijd weer ter plekke wat melk aangemaakt worden. (en dat er uiteraard nog meer in een borst zit dan alleen melk laat ik dan maar helemaal achterwege).

Los van dat het percentage vet in de melk die je kindje drinkt kan variëren van het moment van de dag, het geslacht en de leeftijd van je kindje en nog meer factoren, hangt het ook samen met de duur van de voeding ofwel de ‘volheid’ van de borst. Vroeger werd er gesproken over voormelk en achtermelk. Dat doen we nog steeds wel, maar het is niet zo zwart wit als eerder werd gedacht. Als een kindje begint met drinken krijgt hij/zij vooral dorstlessende melk met onder andere veel water en gaandeweg wordt het vetpercentage in de melk hoger. Dit komt onder andere doordat de borst leger wordt. Het vet komt dan gemakkelijker los uit de melkkliertjes. Maar ook wanneer je kindje kort geleden gedronken heeft en je hem/haar dan weer aanlegt aan de (relatief) lege borst, krijgt het vettere melk.
Een kindje wat clustert en steeds wil drinken krijgt wellicht wat minder melk, maar wel vrij vette melk.
Helemaal zo slecht nog niet dus, die lege borst(en).

Een lege borst is nog ergens goed voor: de lege borst stuurt een signaal naar de hersenen om meer melk te gaan maken. Een volle borst stuurt het tegenovergestelde signaal naar de hersenen: minder melk maken!

Wanneer je dus wilt dat je kind vette melk krijgt (bijvoorbeeld wanneer je je zorgen maakt om de groei van je kindje) en dat je productie hoger wordt: zorg dan dat je borsten vaak geleegd worden 🙂

#borstvoeding #lactatiekundige #voormelk #achtermelk #volleborst #legeborst #vraagenaanbod #vettemelk #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

Size does not matter

GROTE BORSTEN PRODUCEREN EVENVEEL MELK ALS KLEINE BORSTEN

Wanneer er binnen 24 uur gekeken wordt kan een kleine borst evenveel melk produceren als een grote borst. Namelijk precies wat de baby vraagt en nodig heeft!

Het kan zijn dat vrouwen met grote borsten meer melk-opslagcapaciteit hebben dan vrouwen met kleine borsten (maar dit hoeft niet het geval te zijn).

Vrouwen met een grotere opslagcapaciteit hoeven hun kind binnen 24 uur minder vaak te voeden dan vrouwen met een lagere opslagcapaciteit. Die voeden hun kind gewoon wat frequenter.

#sizedoesnotmatter #borstvoeding #borsten #lactatiekundige #yeswecan #voeden #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #breastfeeding

Omringd door vrouwenEVERY WOMAN NEEDS A CIRCLE OF WISE WOMAN BEHIND HER

Elke vrouw heeft een cirkel van wijze vrouwen achter zich nodig.

Zorgen voor en inspireren van vrouwen is mijn passie. Dagelijks weten vele vrouwen mij te vinden met allerlei vragen en die beantwoord ik met liefde.
Ik heb echter zelf ook een klankbord, vraagbaak nodig. Een groep vrouwen om op te leunen, mee te huilen en mee te lachen.

Gisteravond kwamen we samen in een vrouwencirkel. Samen mediteren, delen, voelen, lachen, en eten 🙂
Dit doet me altijd zoveel goed en hier laad ik echt van op.
Er is altijd wel iemand die je verhaal herkent, die warme arm om je heen, die liefdevolle blik. Samen moederen we over elkaar.

Ik gun het iedere vrouw om een groep vrouwen om haar heen te hebben. Een groep waarin ze gezien en gehoord wordt. Gevierd en gedragen wordt. En waarin zij ander vrouwen op haar beurt weer mag dragen.
Dit is iets wat we echt nodig hebben en now is the time om onze krachten als vrouwen te bundelen.
Zoek ze dus op, die gelijkgestemden in je buurt! 🙂
JE BENT NIET ALLEEN, OOK AL VOELT HET SOMS WEL ZO

#vrouwen #vrouwencirkel #matriarchy #dragenengedragenworden #inliefdegedragen #sisterhood #jebentnietalleen #licht #liefde #strongertogetherEerste 24 uur

DE EERSTE 24 UUR NA DE BEVALLING HEEFT JE BABY GEEN VOEDING NODIG
Jouw lichaam wil echter wel alvast gestimuleerd worden

Een gezonde en voldragen baby heeft de eerste 24 uur in principe genoeg reserves uit zijn/haar tijd in de baarmoeder.

Het is dus helemaal niet erg als je baby die eerste keren dat jij hem/haar aanlegt, niet wilt drinken. Baby’s kunnen nog erg misselijk zijn door bijvoorbeeld vruchtwater wat ze hebben binnengekregen, of door de hele geboortereis an sich.

Jouw lichaam maakt de eerste dagen nog geen grote hoeveelheden melk aan, maar enkel nog druppels colostrum. Je baby heeft niet meer nodig dan deze druppels! Die druppels colostrum zijn dan ook goud waard. Ze bevatten een perfecte cocktail van voedingstoffen (suiker!) en antistoffen die je baby nodig heeft.

De eerste dag leg je je baby vaak aan (ik zou zeggen bij elke kik). Wilt je baby niet drinken, dan ga je niet dwingen maar probeer je het later gewoon nog een keer. Het is heel fijn als je een lieve vrouw bij je hebt die jou en je baby begeleidt bij het aanleggen (verloskundige, verpleegkundige, kraamverzorgende, lactatiekundige, een ervaren vriendin).

Als blijkt dat je baby niet wilt drinken, dan is het wel belangrijk dat jij je lichaam alvast gaat stimuleren om melk te gaan aanmaken. De eerste 24 uur doe je dat het liefste door middel van kolven met je handen. Vraag ook hierbij weer begeleiding van die lieve vrouw. Met je hand knijp/masseer je je borst en wellicht kun je dan al wat van die druppels vloeibaar goud opvangen op een lepeltje. Middels dit lepeltje kun je deze druppel(tjes) aanbieden aan je kindje.
Dit handmatig kolven wil je (wanneer je baby nog niet bij je drinkt) minstens 8 keer in de eerste 24 uur doen.
Wanneer je baby wel bij je drinkt hoef je dit handmatig kolven niet te doen overigens. Dit is alleen om je lichaam te stimuleren om melk te maken, wanneer je baby dit (nog) niet voor je doet.

#borstvoeding #kraamtijd #eerstekeeraanleggen #eerste24uur #goldenhour #lactatiekundige #dragenengedragenworden #huidophuid #vaakaanleggen #zwanger #zwangerinlimburg #inliefdegedragen #normalizebreastfeeding