• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Category ArchiveBlog

Borstvoeding als anticonceptie

BORSTVOEDING ALS ANTICONCEPTIE

Durf jij het aan? Borstvoeding de eerste 6 maanden gebruiken als anticonceptie? Als je weet waar je op moet letten dan is het de EERSTE 6 MAANDEN EVEN BETROUWBAAR als antconceptiemethoden zoals de anticonceptiepil en het condoom, namelijk 98% betrouwbaar.

1. Voeden op verzoek/vaak aanleggen. Eigenlijk bij elke kik je baby aanleggen. Dat is al. Super goed voor je productie, maar dus ook om je vruchtbaarheid te onderdrukken. Overdag wil je niet langer dan 4 uur tussen de voedingen laten. ’s nachts niet langer dan 6 uur.

2. Je baby niet bijvoeden. Geen kunstvoeding en geen vast voedsel die echt een moedermelkvoeding vervangt. Af en toe  een stukje groente of fruit in de hand kan wel.

3. Er is nog geen menstruatie geweest na de bevalling (een bloeding tijdens de eerste 56 dagen na de bevalling telt hierbij NIET).
Uiteraard kan de ovulatie langer wegblijven dan de eerste 6 maanden, maar hoe minder je kindje aan de borst drinkt, hoe groter de kans dat het weer terug keert.

Hoe ging dat bij jou? Werd je weer vruchtbaar het eerste half jaar? Waren de 3 punten op jou van toepassing?

#borstvoeding #vruchtbaarheid #anticonceptie #lactationalamenorrheamethod #voedenopverzoek #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

Geweven draagdoek: Meest veelzijdig

Blog in het kader van de europese babywearing week EBWW 2021

De geweven draagdoek: wat mij betreft het meest veelzijdige draagmiddel!

Ik krijg vaak de vraag wat ik het meest prettige draagmiddel vindt. Nu kan ik eigenlijk heel veel draagmiddelen waarderen en gebruik ik ze ook (bijna) alemaal. Een ergonomische draagzak als ik lekker snel wil zijn en even geen zin heb in een lange lap stof om me heen. Een ringsling als ik een kort stukje ga lopen, de baby de borst wil kunnen geven en/of als ik de baby gemakkelijk wil overleggen in een bed als hij/zij slaapt. Een meh dai als ik een draagmiddel wil nemen dat ik er mooi uit vind zien (ik hou echt van hoe een meh dai van volledig draagdoeken stof eruit ziet; mooi uitgespreid op de rug, duidelijk verwand aan een draagzak, maar toch ook lekker zacht en knuffelig. De rekbare draagdoek als ik lekker huid op huid wil dragen of als mijn kindje ziek thuis is of als ik hem/haar en vaak erin en eruit wil doen.

Echter, wanneer ik zou MOETEN kiezen: dan koos ik voor een geweven draagdoek.
Waarom?

Rugdragen met een kleine baby met een korte geweven draagdoek (oscha)

Een geweven draagdoek kan ik perfect passend maken voor mij en mijn kindje.
Met een geweven draagdoek kan ik vanaf de geboorte tot het einde van mijn draagdagen dragen.
Ik kan met een geweven draagdoek zowel op de rug, buik als op de heup dragen.
Ik kan mijn kindje in een geweven draagdoek gemakkelijk in de ergonomische M-houding krijgen.
Ik vind een geweven draagdoek er altijd prachtig uit zien.
Met een geweven draagdoek kan ik heel veel verschillende knopen uitproberen, er is er altijd wel 1 die past bij wat we op dat moment nodig hebben.

Buikdragen met een handgeweven draagdoek (madalo)

Zijn er dan ook nadelen aan een geweven draagdoek?
Ja, soms heb ik echt even geen zin om mezelf en de baby in een lange lap in te wikkelen.
En soms vind ik een geweven draagdoek wat warm.
Deze nadelen wegen voor mij echter totaal niet op tegen de voordelen.

Een peuter dragen in een geweven draagdoek (yaro slings)

Zie ook dit filmpje waarin ik een aantal manieren laat zien waarop je met een geweven draagdoek kunt dragen.

Waarom dragen?

Het is deze week (3 t/’m 9 mei 2021) European babywearing week. Een week waarin we extra aandacht besteden aan het dragen van baby’s en kinderen.

Maar waarom zou je je kindje eigenlijk willen dragen in een draagdoek of ergonomische draagzak?

Voor mij is dit waarom ik dragen zo fijn vind:
👣Als je je baby draag vervul je zijn/haar natuurlijke behoefte om bij je te willen zijn
👣Ook ik als ouder vind het heel fijn om mijn baby dicht tegen me aan te voelen
👣Dit stimuleert bij ons beide de aanmaak van oxytocine, wat ons een prettig, ontspannen gevoel geeft en goed is voor de aanmaak van de borstvoeding
👣Het geeft mijn baby een veilig gevoel en het helpt hem/haar om prikkels van buitenaf te reguleren
👣Het is heel praktisch: ik kan mijn baby bij me dragen, en zelf toch klusjes in bijvoorbeeld het huishouden doen
👣Het is heel leerzaam voor de baby: hij/zij leert van wat ik doe
👣Ik kan onmiddellijk reageren op de signalen die mijn baby afgeeft.
👣Mijn baby slaapt heerlijk in de draagdoek
👣Het dragen in een draagdoek stimuleert de motoriek van mijn baby
👣Door het gebruik van een draagdoek of draagzak kan ik mijn baby meenemen naar de activiteiten waar ik blij van wordt en hij vindt dat tegelijkertijd ook heel fijn. Het voelt dan alsof ik weer meer verbinding krijg met wie ik zelf ben en met wie ik was voordat ik mama werd.

In dit filmpje vertel ik waarom ik het zo fijn vind als veel babies gedragen worden ❤️

Waarom draag jij je kindje?

#wearallthebabies #europeanbabywearingweek #inliefdegedragen #draagconsulent #dragenengedragenworden #draagdoek #draagzak #draaglings

Law of attraction – vision board van mijn bevalling

Ik geloof heilig in de wet van de aantrekkingskracht (law of attraction). Dat wat je denkt (en visualiseert) straal je uit en trek je aan.

Als jij denkt dat een dag de mooiste dag van je leven wordt, is de kans veel groter dat het ook een hele mooie dag wordt, dan als je denkt dat het een verschrikkelijke dag wordt. Als jij bijvoorbeeld echt volledig gelooft in een goede, natuurlijke thuisbevalling, dan is de kans ook veel groter dat dit daadwerkelijk uitkomt.

Manieren waarop ik bezig ben met de law of attraction:
– meditaties waarbij ik actief dingen visualiseer (bijvoorbeeld dat mijn bedrijf succesvol is, hoe ik graag doe waar ik gepassioneerd voor ben en dat mensen mij hiervoor met plezier betalen, dat onze gezinsdynamiek harmonisch is en dat ik gezond ben).
– meditaties waarbij ik affirmaties nazeg (bijvoorbeeld aan het begin van een dag of een moeilijke afspraak).
– het maken van affirmatiekaartjes voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid of een bevalling
– het maken van een vision-board voor de bevalling of bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw kalenderjaar.
Hang deze affirmatiekaartjes of visionboard op een plek waar je het vaak ziet.

Ik zie in de dagen nadat ik deze oefeningen gedaan heb al dat er dingen van uitkomen. Het werkt echt!!
En je hoeft er niet eens echt in te geloven, maar je moet er wel voor open staan. En op den duur ga je er steeds meer in geloven.
En hoe meer je het gelooft, hoe sterker het effect.
Probeer het eens!
In mijn zwangerschapsmeditatie zitten bijvoorbeeld ook affirmaties.

En in dit filmpje laat ik je mijn visionboard zien die ik in 2017 voor mijn bevalling maakte.

Yoni Steam (vaginaal stoombad)

YONI
Yoni is Sanskriet voor Vagina, Vulva en Baarmoeder.
Hoewel ik het zelf een prachtig woord vind, noem ik de vulva en de vagina toch graag bij naam. Gewoon, omdat dat de woorden zijn die wij hier in het Nederlands voor hebben. Vulva voor het hele buitengebied: de schaamlippen, clitoris. En Vagina voor de ingang, de schede. En omdat ik merk dat veel mensen allerlei woordjes verzinnen om maar niet die woorden Vulva en Vagina te hoeven gebruiken. Dit laatste draagt bij aan het taboe dat nog steeds heerst rondom onze vrouwelijke geslachtsdelen.
Het zou wat mij betreft fijn zijn als dit taboe steeds wat meer doorbroken wordt en wij vrouwen onze Vagina leren kennen en er (weer) van gaan houden.
Met het woord Yoni heb je echter wel een complete beschrijving van de vulva, de vagina en de baarmoeder.
Als ik kijk naar jonge kinderen die gewoon praten over hun geslachtsdelen en ze nieuwsgierig onderzoeken, dan zou ik de pubers en oudere vrouwen dit ook echt gunnen.
De Yoni heeft een zelf-reinigend vermogen. Het is een plek waar afvalstoffen worden uitgescheiden en afgevoerd (net zoals via de ontlasting, urine, adem en de huid). Vrouwen beschikken dus ten opzichte van mannen over een extra uitscheidingsorgaan.
Echter, dit zelfreinigend vermogen kan (zeker in onze huidige manier van leven) ook verstoord raken. Vaak hopen er zich afvalstoffen (denk ook aan oud bloed en weefsel) op in de baarmoeder die de vrouw moeilijk kwijt komt.
De Yoni Steam ondersteunt hierbij.

YONI STEAM
Of vaginaal stoombad, of vaginal steaming. Tijdens deze behandeling stoom je je vulva, vagina en baarmoeder zoals je dit ook kunt doen bij je neus, bij bijvoorbeeld een neusverkoudheid.
Yoni Steamen is een eeuwenoude traditie, die in sommige culturen (met name na de bevalling) nog steeds uitgevoerd wordt.
Door de zachte, verwarmende stoom opent de baarmoedermond zich een beetje en kan de Yoni ondersteund en gereinigd worden. In sommige landen is dit net zo normaal als naar de kapper, de nagelsalon of een masseur gaan. Een manier om voor jezelf te zorgen.
In dit hete water waarmee je stoomt worden vooraf kruiden gekookt. Welke kruiden dat hangt af van je klachten.
Je kunt Yoni Steam om allerlei redenen inzetten. Bij menstruatieklachten (hevige bloedingen, hevige pijnklachten, een te lange of juist te korte cyclus), een onregelmatige of uitblijvende cyclus, bij vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, cystes of vleesbomen in de baarmoeder, na een bevalling of miskraam en tijdens de menopauze. Ook kun je de Yoni Steam gebruiken als een heerlijk momentje voor jezelf. Je kunt het vergelijken met het nemen van een bad, of naar de sauna gaan. Een soort spa-treatment dus.
Ook voegt de stoom echt warmte toe aan je bekkengebied en verbetert het de bloedsomloop in je bekken. Veel vrouwen hebben last van een ‘koud bekken’. Bovenbenen, billen, onderbuik en onderrug voelen dan ook koud aan.
Tenslotte verbindt de Yoni Steam ons weer met onze Vulva, Vagina en Baarmoeder. Ons krachtcentrum. Hierdoor komen we meer in onze kracht te staan.

DE BEHANDELING
Je gaat boven een pan (of Yoni Steam kruk) met heet water en kruiden zitten en je laat de stoom zijn werk doen 🙂
Wanneer ik de behandeling geef, zal dit waarschijnlijk ook als een verwenmomentje voor je voelen.
Lekker warme dekens om je heen, een warme kop kruidenthee (uiteraard ook passend bij je klachten of hulpvraag), een rustgevend muziekje, aromatherapie. In overleg kan ik je tijdens de behandeling begeleiden met een geleide meditatie of een handmassage. Wat jij prettig vindt.
Voorafgaand aan de behandeling nemen we telefonisch (of via email) een intakevragenlijstje door, waardoor ik precies weet welke kruiden ik wel en niet moet gebruiken, aangepast aan jouw lijf, geest en situatie.
LET OP: niet vaginaal stomen tijdens de zwangerschap en tijdens de menstruatie!

MIJN EIGEN ERVARING
Ik begon met vaginaal stomen omdat het me (toen ik ervan hoorde tijdens het luisteren naar een podcast) meteen heel erg aansprak. Ik hou van het element water en ervaar haar reinigende, ontspannende en verzachtende werking. Op het moment dat ik voor het eerst stoomde gaf ik volop borstvoeding en was ik na mijn bevalling 20 maanden daarvoor nog niet ongesteld geweest. Ik stoomde met enkel water. Ik had me op dat moment helemaal nog niet in de kruiden verdiept. Later heb ik een keer met wat op basis van intuïtie gekozen kruiden gestoomd en een keer met een speciaal yoni-steam kruidenpakketje. Alle andere keren dat ik stoomde, gebruikte ik enkel water.
Binnen 48 uur nadat ik gestoomd had, begon ik te bloeden en zo heeft mijn cyclus zich weer hersteld. De maanden daarna bleef ik stomen en hoewel mijn cyclus niet volledig regelmatig was, bleek ik een klein jaar later zwanger 🙂 Ik stoomde toen iedere maand vlak na de menstruatie 1 keer. Dit deed ik volledig zelf na wat onderzoek hierover gedaan te hebben. Dus niet onder behandeling bij een Vaginal Steam Facilitator.
Ik vond het stomen echt heerlijk om te doen. Het gaf mij een gevoel van warmte, omhulling en zorgen voor mijn geslachtsdelen dat ik nog niet kende. Je voelt de stoom als het ware zijn werk doen. Echt een moment voor mezelf, vergelijkbaar met meditatie of een sauna-bezoek. Een verwen-moment.
Na mijn bevalling (verwacht eind december 2020) wil ik actief aan de slag gaan met de post partum Yoni Steam. Uiteraard ga ik mijn ervaringen hiermee delen.

MEER INFORMATIE
Bekijk vooral ook dit filmpje waarbij ik mijn Yoni Steam kruk laat zien.
En je mag me altijd benaderen met vragen!

De placenta, wat doe je ermee?

DE PLACENTA
De placenta. De moederkoek. Het orgaan dat vrouwen tijdens hun zwangerschap maken. Het is een soort filter dat zuurstof en voedingstoffen naar het kindje brengt en de afvalstoffen van het kindje weer afvoert. Met alle bloedvaten die er doorheen lopen is het net een ‘tree of live’. Prachtig toch?

Het is ook het orgaan dat jouw kindje in leven houdt en de zwangerschap in stand houdt. Ze komen is alle vormen en maten.
Na afloop van de bevalling wordt de placenta soms nog bewonderd (hij wordt zowiezo uitgebreid bekeken door de zorgverlener, het is heel belangrijk dat er geen deel van de placenta achterblijft in de baarmoeder, dit kan naast ontstekingen een niet op gang komende melkproductie veroorzaken). Maar daarna wordt de placenta vaak weggegooid. Hoe zonde! Een beetje meer eerbied zou ik zo’n prachtig orgaan toch wel gunnen.

DE NAVELSTRENG
Los van wat je met de placenta doet wil ik nog even benadrukken dat het wachten met het doorknippen (of doorbranden) van de navelstreng, tot dat de navelstreng volledig uitgeklopt is, heel belangrijk is. En dit kan best een tijdje duren. Door het kloppen van de navelstreng komen er namelijk nog essentieel bloed, mineralen en stamcellen bij je kindje terecht.

MIJN ERVARING
🌸Bij mijn eerste kindje wilde ik graag een halve lotus bevalling (de navelstreng wordt dan een tijd na de geboorte van de placenta doorgeknipt, baby en placenta blijven dus uit de buik nog een tijd aan elkaar), maar volgde ik uiteindelijk op het moment zelf het advies van de verloskundige op om de navelstreng toch eerder door te knippen (hierdoor zou de placenta sneller geboren worden wat zij op dat moment belangrijk vond). De placenta zelf is daarna in een vuilniszak beland (wel nadat we haar uitgebreid bewonderd hebben).
🌸Bij de tweede werd het wel een halve lotus. Baby en placenta bleven aan elkaar en werden ongeveer een uur later door ons op rustige wijze gescheiden. Omdat het een badbevalling was dreef de placenta de eerste tijd in een pannetje naast mij. Was een prachtig gezicht was vond ik. Ik wilde de placenta heel graag verwerken in smoothies. Je snijdt dan een stuk van de placenta af en mixt dat door een smoothie. Wij kozen voor een smoothie van frambozen en bananen (zie ook de foto). Het was niet vies en je proefde weinig van het rauwe vlees dat erin verwerkt zat. De voordelen van het eten van je placenta en de manieren waarop dit kan, kun je beluisteren in de podcast. Mijn voornaamste reden was dat het de kans op stemmingsschommelingen of een post partum depressie zou verminderen. Ik kan niet duidelijk zeggen of het dat effect bij mij gehad heeft. Het is ook moeilijk om jezelf met placenta smoothies te vergelijken met jezelf zonder smoothie. Voor mijn gevoel heeft het geen duidelijk effect gehad, maar wie weet hoe ik me gevoeld zou hebben zonder.. Ik heb nog steeds een stukje placenta in de diepvries liggen en deze gaan we ooit begraven onder een mooie geboorteboom voor onze dochter.
🌸 Nu voor de derde geboorte voel ik sterk voor een volledige lotus bevalling. Dan blijft de placenta verbonden aan het kind, tot het moment dat de navelstreng los laat. Maar, wat we uiteindelijk besluiten dat horen jullie later. Want een placenta tinctuur of placenta capsules spreken me ook wel aan.
Of: een stoofpotje van placenta. Haha ik ben voor dat soort dingen wel in 😊 voelt ergens heel aards en dicht bij de natuur voor mij.

MEER INFORMATIE:
Deze podcast vind ik echt een ‘must hear’ voor iedereen die in verwachting is. Door Nina Pierson (auteur van het boek mama’en) en Miriam Heemskerk van Postpartum Massage Nederland ⭐De podcast gaat over het briljante orgaan de placenta en wat je er na de geboorte mee kunt doen.

Kolven in de kraamweek: nodig of overbodig?

Dit ben ik, 6 dagen na de geboorte van mijn eerste dochter. Nu bijna 7 jaar geleden. Ik had nooit kunnen beseffen hoe dit ‘witte goud‘ mijn leven zou veranderen.
Hoe ik 7 jaar later nog steeds borstvoeding zou geven. Aan twee kindjes nog wel en de derde op komst. En hoe borstvoeding mijn passie en mijn werk geworden is

❤️

Ik kolfde dit flesje melk met hulp van mijn kraamverzorgende, met mijn eigen handen (en die van haar).
Wanneer alles verloopt zoals je zou willen (je kindje is in staat om aan de borst te drinken en hapt goed aan), heb je in de kraamweek eigenlijk geen kolf nodig. Je kindje zelf is de motor van je productie. Door je kindje veel bij je te hebben en heel vaak aan te leggen, komt de melkproductie op gang. Zeker in het begin wil je geen elektrische kolf gebruiken omdat er in het begin enkel druppels colostrum aanwezig zijn. En die raak je kwijt in zo’n machine.
Dus als je dan een reden hebt om de melk uit je borsten te halen, dan kun je melk afkolven met je handen en dit opvangen in een bekertje.
Ook het contact van je handen op de huid van je borsten is goed voor je melkproductie.
Ik zal nog wel eens een filmpje opnemen over hoe je handmatig kolven kunt kolven.

Ik kan me nog goed herinneren (en ik zie het terug op de foto) hoe trots ik was op die eerste melk die ik opving.
Bij de tweede heeft het volgens mij maanden geduurd voor ik voor de eerste keer melk uit mijn borsten haalde.

En dan nog een klein geheimpje: stiekem spaarde ik deze melk in de kraamweek, omdat ik dacht dat ik 10 dagen post partum wel even een paar uurtjes naar een zangoptreden van een vriendin kon gaan.
Hahaha, jullie begrijpen allemaal dat ik die bewuste avond niet in een schouwburg zat, maar heel intens lag te knuffelen met mijn baby op de bank. Op het moment dat deze foto genomen is, dacht ik echter nog dat ik wel zou gaan

😂

Hebben jullie wel of niet een kolf(apparaat) gebruikt in de kraamweek? En ervaring met het handmatig kolven?

Biological nurturing – Laat de reflexen van je baby werken!


Biological nurturing is een voedingshouding waarbij je kindje zijn/haar kindje voedingsreflexen optimaal kan gebruiken.
De houding resulteert vaak tot een mooie, grote aanhap en het is zeker een aanrader bij vrouwen met een sterke toeschietreflex. De melk stroomt als het ware tegen de zwaartekracht in, omdat de tepel omhoog gericht staat.
En het is lekker laid back! Zak lekker onderuit op bed (met kussens in je rug of het hoofdeinde omhoog) of op de bank
Een lactatiekundige kan je helpen bij het vinden van een fijne voedingshouding voor jullie.

Voeden tijdens de zwangerschap

38 weken zwanger van mijn tweede dochter, voed ik mijn oudste dochter (3 jaar en 8 maanden oud)
Deze foto zorgde destijds voor heel wat reacties op social media
Fotocredits Hanneke Wiersma

Het geven van borstvoeding kan de vruchtbare cyclus van de vrouw een tijd onderdrukken. Daarbij spelen de volgende zaken een rol:
– Je hebt veel lichamelijk contact met je kindje (dragen en samen slapen onder andere zorgen voor veel lichamelijk contact)
– Je voedt je kindje vaak (overdag niet langer dan 4 uur tussen de voedingen, ’s nachts niet langer dan 6 uur).
– Na je ‘kraamvloed’ (bloedverlies in de kraamtijd) heb je nog geen bloedverlies gehad
– Je kindje krijgt geen bijvoeding (geen ander drinken of eten dan borstvoeding)
– Je kindje is jonger dan 6 maanden

Wanneer de cyclus weer terugkeert is per vrouw heel verschillend. Bij de ene vrouw duurt dit enkele weken tot maanden en bij de andere vrouw kan dit 2-3 jaar duren.

Het kan dus zijn dan je zwanger wordt terwijl je borstvoeding geeft aan een ouder kindje.
De meerderheid van de vrouwen ervaart wel in meer of mindere mate een afname van de melkproductie tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron, onderdrukt de werking van prolactine.
Veel kindjes verliezen daardoor de interesse in de borstvoeding tijdens de zwangerschap.
Er zijn echter nog genoeg kindjes die gewoon door blijven ‘drinken’. Ook wanneer er weinig tot (bijna) geen melk uit de borst komt.

Moeder merkt doorgaans op dat haar tepels gevoelig worden en dat het geven van borstvoeding in meer of mindere mate pijnlijk kan zijn. Ook kan er sprake zijn van ‘nursing agitation’, waarbij de moeder (hevige) gevoelens van boosheid/frustratie/irritatie naar het kind aan de borst kan ervaren. Wees lief voor jezelf wanneer je hier last van hebt en herinner jezelf eraan dat je lichaam deze signalen niet voor niets afgeeft. Wellicht is het geven van (veel) borstvoeding op dit moment iets te veel voor je lichaam.
Wanneer je niet wilt stoppen, kun je de voedmomenten in frequentie en duur beperken. Zo kan je kindje toch bij je drinken, maar hou je ook rekening met jouw veranderende lichaam en jouw behoeftes.

Hou er rekening mee als je borstvoeding wilt blijven geven tijdens de zwangerschap, dat de productie dus kan afnemen. Je kindje zal dus het beste op een leeftijd zijn dat het niet heel afhankelijk meer is van borstvoeding. Hoewel het bijgeven van donormelk ook altijd nog een optie kan zijn.

Het grote voordeel van voeden tijdens de zwangerschap is (vind ik) dat je daarna 2 kindjes kan voeden, ook wel tandem-voeden genoemd. Daarover later meer.

Mijn eigen ervaring: ik geef nu voor de tweede keer borstvoeding tijdens de zwangerschap. Deze tweede keer nam de productie vrij snel (echt al na 5 weken zwangerschap) heel sterk af. Daardoor verloren beide dames hun grote interesse in de borst. Echter bleven ze toch regelmatig genoeg drinken om de techniek niet te verleren. Na 26 weken zwangerschap nam mijn productie weer wat toe. Toen waren mijn dochters erg blij en wilden ze ook weer vaker drinken.
De eerste keer bleef mijn (toen nog enige) dochter stug door drinken aan de borst. Dat werd door mij wel wat beperkt. Het maakte haar helemaal niet uit dat er bijna geen melk meer uit de borst kwam. Die paar druppeltjes en gewoon het zuigen en intiem zijn met mama wat voor haar waardevol genoeg.

In deze video vertel ik meer over mijn eigen ervaring met voeden tijdens de  zwangerschap.

In Liefde Gedragen verandert

DRAGEN EN GEDRAGEN WORDEN ❤️🌸
In Liefde Gedragen verandert:

Ruim 5 jaar geleden begon ik In Liefde Gedragen als draagconsulent. In het begin combineerde ik het geven van draagconsulenten en voorlichting over dragen en natuurlijk ouderschap met mijn baan als kinder- en jeugspsycholoog.
Ongeveer 2,5 jaar geleden zei ik mijn baan op en ging ik me meer en meer richten op mijn eigen manier om ouders voor te lichten, te begeleiden en te inspireren.
Ook op persoonlijk vlak ontwikkelde ik me verder en deed ik ervaringen op die ik weer ging gebruiken in mijn werk.
Bij In Liefde Gedragen en met name op Facebook van In Liefde Gedragen beperkte ik me vooral tot dragen. Daar komt nu dus verandering in.

Nu kun je bij In Liefde Gedragen terecht voor:
Draagconsulten (leren knopen van draagdoek of ringsling)
⭐Pasconsulten (passen en/of afstellen van draagzakken)
⭐ Workshops dragen
⭐ Verhuur van draagzakken en draagdoeken
⭐ Lactatiekundig consult
⭐ Voorlichting over dragen, borstvoeding of natuurlijk ouderschap
Zwangerschapscurusus mindful zwanger en bevallen
⭐ Psychologische begeleiding tijdens de zwangerschap
⭐ Emotionele steun tijdens de bevalling
⭐ Psychologische begeleiding tijdens de kraamtijd (en later)
⭐ Mindfulness cursus voor ouders
⭐ Mindfulness samen met je baby/dreumes/peuter
Mindfulness voor kinderen (vanaf een jaar of 6 t/m zo oud je wilt)
⭐ Kraamkost voor kraamgezinnen
⭐ Post partum ondersteuning
⭐ Ceremonies tijdens zwangerschap en kraamtijd zoals bijvoorbeeld een mother’s blessing en baby blessing.
⭐ Draagcafe en Mamacafemaastricht
In de nabije toekomst zal daar nog bijkomen:
⭐ Post partum behandelingen
⭐ Yoni/vaginal steaming
⭐ Inspirerende posts en video’s
De komende weken zal ik dit alles in aparte posts uitgebreider toelichten.

Ik zal op deze pagina dus steeds meer gaan delen over onderwerpen die niet direct met dragen te maken hebben. Maar wel te maken hebben met zwangerschap, geboorte, de kraamtijd, het ouderschap. Een periode waarin je veel draagt (je kindje, het ouderschap) als moeder/ouder en het gedragen worden door de mensen om je heen extra belangrijk is
Op deze blog kun je artikelen binnen dit thema verwachten.

Je zult mij en mijn visie op het leven steeds wat meer gaan leren kennen. En ik kan niet wachten om mezelf meer te delen met jullie. Als professional maar vooral als mens. En om me steeds minder aan te trekken van de eventuele oordelen hierover van anderen.