• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Category Archivezwangerschap

Law of attraction – vision board van mijn bevalling

Ik geloof heilig in de wet van de aantrekkingskracht (law of attraction). Dat wat je denkt (en visualiseert) straal je uit en trek je aan.

Als jij denkt dat een dag de mooiste dag van je leven wordt, is de kans veel groter dat het ook een hele mooie dag wordt, dan als je denkt dat het een verschrikkelijke dag wordt. Als jij bijvoorbeeld echt volledig gelooft in een goede, natuurlijke thuisbevalling, dan is de kans ook veel groter dat dit daadwerkelijk uitkomt.

Manieren waarop ik bezig ben met de law of attraction:
– meditaties waarbij ik actief dingen visualiseer (bijvoorbeeld dat mijn bedrijf succesvol is, hoe ik graag doe waar ik gepassioneerd voor ben en dat mensen mij hiervoor met plezier betalen, dat onze gezinsdynamiek harmonisch is en dat ik gezond ben).
– meditaties waarbij ik affirmaties nazeg (bijvoorbeeld aan het begin van een dag of een moeilijke afspraak).
– het maken van affirmatiekaartjes voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid of een bevalling
– het maken van een vision-board voor de bevalling of bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw kalenderjaar.
Hang deze affirmatiekaartjes of visionboard op een plek waar je het vaak ziet.

Ik zie in de dagen nadat ik deze oefeningen gedaan heb al dat er dingen van uitkomen. Het werkt echt!!
En je hoeft er niet eens echt in te geloven, maar je moet er wel voor open staan. En op den duur ga je er steeds meer in geloven.
En hoe meer je het gelooft, hoe sterker het effect.
Probeer het eens!
In mijn zwangerschapsmeditatie zitten bijvoorbeeld ook affirmaties.

En in dit filmpje laat ik je mijn visionboard zien die ik in 2017 voor mijn bevalling maakte.

De placenta, wat doe je ermee?

DE PLACENTA
De placenta. De moederkoek. Het orgaan dat vrouwen tijdens hun zwangerschap maken. Het is een soort filter dat zuurstof en voedingstoffen naar het kindje brengt en de afvalstoffen van het kindje weer afvoert. Met alle bloedvaten die er doorheen lopen is het net een ‘tree of live’. Prachtig toch?

Het is ook het orgaan dat jouw kindje in leven houdt en de zwangerschap in stand houdt. Ze komen is alle vormen en maten.
Na afloop van de bevalling wordt de placenta soms nog bewonderd (hij wordt zowiezo uitgebreid bekeken door de zorgverlener, het is heel belangrijk dat er geen deel van de placenta achterblijft in de baarmoeder, dit kan naast ontstekingen een niet op gang komende melkproductie veroorzaken). Maar daarna wordt de placenta vaak weggegooid. Hoe zonde! Een beetje meer eerbied zou ik zo’n prachtig orgaan toch wel gunnen.

DE NAVELSTRENG
Los van wat je met de placenta doet wil ik nog even benadrukken dat het wachten met het doorknippen (of doorbranden) van de navelstreng, tot dat de navelstreng volledig uitgeklopt is, heel belangrijk is. En dit kan best een tijdje duren. Door het kloppen van de navelstreng komen er namelijk nog essentieel bloed, mineralen en stamcellen bij je kindje terecht.

MIJN ERVARING
🌸Bij mijn eerste kindje wilde ik graag een halve lotus bevalling (de navelstreng wordt dan een tijd na de geboorte van de placenta doorgeknipt, baby en placenta blijven dus uit de buik nog een tijd aan elkaar), maar volgde ik uiteindelijk op het moment zelf het advies van de verloskundige op om de navelstreng toch eerder door te knippen (hierdoor zou de placenta sneller geboren worden wat zij op dat moment belangrijk vond). De placenta zelf is daarna in een vuilniszak beland (wel nadat we haar uitgebreid bewonderd hebben).
🌸Bij de tweede werd het wel een halve lotus. Baby en placenta bleven aan elkaar en werden ongeveer een uur later door ons op rustige wijze gescheiden. Omdat het een badbevalling was dreef de placenta de eerste tijd in een pannetje naast mij. Was een prachtig gezicht was vond ik. Ik wilde de placenta heel graag verwerken in smoothies. Je snijdt dan een stuk van de placenta af en mixt dat door een smoothie. Wij kozen voor een smoothie van frambozen en bananen (zie ook de foto). Het was niet vies en je proefde weinig van het rauwe vlees dat erin verwerkt zat. De voordelen van het eten van je placenta en de manieren waarop dit kan, kun je beluisteren in de podcast. Mijn voornaamste reden was dat het de kans op stemmingsschommelingen of een post partum depressie zou verminderen. Ik kan niet duidelijk zeggen of het dat effect bij mij gehad heeft. Het is ook moeilijk om jezelf met placenta smoothies te vergelijken met jezelf zonder smoothie. Voor mijn gevoel heeft het geen duidelijk effect gehad, maar wie weet hoe ik me gevoeld zou hebben zonder.. Ik heb nog steeds een stukje placenta in de diepvries liggen en deze gaan we ooit begraven onder een mooie geboorteboom voor onze dochter.
🌸 Nu voor de derde geboorte voel ik sterk voor een volledige lotus bevalling. Dan blijft de placenta verbonden aan het kind, tot het moment dat de navelstreng los laat. Maar, wat we uiteindelijk besluiten dat horen jullie later. Want een placenta tinctuur of placenta capsules spreken me ook wel aan.
Of: een stoofpotje van placenta. Haha ik ben voor dat soort dingen wel in 😊 voelt ergens heel aards en dicht bij de natuur voor mij.

MEER INFORMATIE:
Deze podcast vind ik echt een ‘must hear’ voor iedereen die in verwachting is. Door Nina Pierson (auteur van het boek mama’en) en Miriam Heemskerk van Postpartum Massage Nederland ⭐De podcast gaat over het briljante orgaan de placenta en wat je er na de geboorte mee kunt doen.

Voeden tijdens de zwangerschap

38 weken zwanger van mijn tweede dochter, voed ik mijn oudste dochter (3 jaar en 8 maanden oud)
Deze foto zorgde destijds voor heel wat reacties op social media
Fotocredits Hanneke Wiersma

Het geven van borstvoeding kan de vruchtbare cyclus van de vrouw een tijd onderdrukken. Daarbij spelen de volgende zaken een rol:
– Je hebt veel lichamelijk contact met je kindje (dragen en samen slapen onder andere zorgen voor veel lichamelijk contact)
– Je voedt je kindje vaak (overdag niet langer dan 4 uur tussen de voedingen, ’s nachts niet langer dan 6 uur).
– Na je ‘kraamvloed’ (bloedverlies in de kraamtijd) heb je nog geen bloedverlies gehad
– Je kindje krijgt geen bijvoeding (geen ander drinken of eten dan borstvoeding)
– Je kindje is jonger dan 6 maanden

Wanneer de cyclus weer terugkeert is per vrouw heel verschillend. Bij de ene vrouw duurt dit enkele weken tot maanden en bij de andere vrouw kan dit 2-3 jaar duren.

Het kan dus zijn dan je zwanger wordt terwijl je borstvoeding geeft aan een ouder kindje.
De meerderheid van de vrouwen ervaart wel in meer of mindere mate een afname van de melkproductie tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron, onderdrukt de werking van prolactine.
Veel kindjes verliezen daardoor de interesse in de borstvoeding tijdens de zwangerschap.
Er zijn echter nog genoeg kindjes die gewoon door blijven ‘drinken’. Ook wanneer er weinig tot (bijna) geen melk uit de borst komt.

Moeder merkt doorgaans op dat haar tepels gevoelig worden en dat het geven van borstvoeding in meer of mindere mate pijnlijk kan zijn. Ook kan er sprake zijn van ‘nursing agitation’, waarbij de moeder (hevige) gevoelens van boosheid/frustratie/irritatie naar het kind aan de borst kan ervaren. Wees lief voor jezelf wanneer je hier last van hebt en herinner jezelf eraan dat je lichaam deze signalen niet voor niets afgeeft. Wellicht is het geven van (veel) borstvoeding op dit moment iets te veel voor je lichaam.
Wanneer je niet wilt stoppen, kun je de voedmomenten in frequentie en duur beperken. Zo kan je kindje toch bij je drinken, maar hou je ook rekening met jouw veranderende lichaam en jouw behoeftes.

Hou er rekening mee als je borstvoeding wilt blijven geven tijdens de zwangerschap, dat de productie dus kan afnemen. Je kindje zal dus het beste op een leeftijd zijn dat het niet heel afhankelijk meer is van borstvoeding. Hoewel het bijgeven van donormelk ook altijd nog een optie kan zijn.

Het grote voordeel van voeden tijdens de zwangerschap is (vind ik) dat je daarna 2 kindjes kan voeden, ook wel tandem-voeden genoemd. Daarover later meer.

Mijn eigen ervaring: ik geef nu voor de tweede keer borstvoeding tijdens de zwangerschap. Deze tweede keer nam de productie vrij snel (echt al na 5 weken zwangerschap) heel sterk af. Daardoor verloren beide dames hun grote interesse in de borst. Echter bleven ze toch regelmatig genoeg drinken om de techniek niet te verleren. Na 26 weken zwangerschap nam mijn productie weer wat toe. Toen waren mijn dochters erg blij en wilden ze ook weer vaker drinken.
De eerste keer bleef mijn (toen nog enige) dochter stug door drinken aan de borst. Dat werd door mij wel wat beperkt. Het maakte haar helemaal niet uit dat er bijna geen melk meer uit de borst kwam. Die paar druppeltjes en gewoon het zuigen en intiem zijn met mama wat voor haar waardevol genoeg.

In deze video vertel ik meer over mijn eigen ervaring met voeden tijdens de  zwangerschap.