• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Category ArchivePost partum

Eerste 24 uur

DE EERSTE 24 UUR NA DE BEVALLING HEEFT JE BABY GEEN VOEDING NODIG
Jouw lichaam wil echter wel alvast gestimuleerd worden

Een gezonde en voldragen baby heeft de eerste 24 uur in principe genoeg reserves uit zijn/haar tijd in de baarmoeder.

Het is dus helemaal niet erg als je baby die eerste keren dat jij hem/haar aanlegt, niet wilt drinken. Baby’s kunnen nog erg misselijk zijn door bijvoorbeeld vruchtwater wat ze hebben binnengekregen, of door de hele geboortereis an sich.

Jouw lichaam maakt de eerste dagen nog geen grote hoeveelheden melk aan, maar enkel nog druppels colostrum. Je baby heeft niet meer nodig dan deze druppels! Die druppels colostrum zijn dan ook goud waard. Ze bevatten een perfecte cocktail van voedingstoffen (suiker!) en antistoffen die je baby nodig heeft.

De eerste dag leg je je baby vaak aan (ik zou zeggen bij elke kik). Wilt je baby niet drinken, dan ga je niet dwingen maar probeer je het later gewoon nog een keer. Het is heel fijn als je een lieve vrouw bij je hebt die jou en je baby begeleidt bij het aanleggen (verloskundige, verpleegkundige, kraamverzorgende, lactatiekundige, een ervaren vriendin).

Als blijkt dat je baby niet wilt drinken, dan is het wel belangrijk dat jij je lichaam alvast gaat stimuleren om melk te gaan aanmaken. De eerste 24 uur doe je dat het liefste door middel van kolven met je handen. Vraag ook hierbij weer begeleiding van die lieve vrouw. Met je hand knijp/masseer je je borst en wellicht kun je dan al wat van die druppels vloeibaar goud opvangen op een lepeltje. Middels dit lepeltje kun je deze druppel(tjes) aanbieden aan je kindje.
Dit handmatig kolven wil je (wanneer je baby nog niet bij je drinkt) minstens 8 keer in de eerste 24 uur doen.
Wanneer je baby wel bij je drinkt hoef je dit handmatig kolven niet te doen overigens. Dit is alleen om je lichaam te stimuleren om melk te maken, wanneer je baby dit (nog) niet voor je doet.

#borstvoeding #kraamtijd #eerstekeeraanleggen #eerste24uur #goldenhour #lactatiekundige #dragenengedragenworden #huidophuid #vaakaanleggen #zwanger #zwangerinlimburg #inliefdegedragen #normalizebreastfeeding

Yoni Steam (vaginaal stoombad)

YONI
Yoni is Sanskriet voor Vagina, Vulva en Baarmoeder.
Hoewel ik het zelf een prachtig woord vind, noem ik de vulva en de vagina toch graag bij naam. Gewoon, omdat dat de woorden zijn die wij hier in het Nederlands voor hebben. Vulva voor het hele buitengebied: de schaamlippen, clitoris. En Vagina voor de ingang, de schede. En omdat ik merk dat veel mensen allerlei woordjes verzinnen om maar niet die woorden Vulva en Vagina te hoeven gebruiken. Dit laatste draagt bij aan het taboe dat nog steeds heerst rondom onze vrouwelijke geslachtsdelen.
Het zou wat mij betreft fijn zijn als dit taboe steeds wat meer doorbroken wordt en wij vrouwen onze Vagina leren kennen en er (weer) van gaan houden.
Met het woord Yoni heb je echter wel een complete beschrijving van de vulva, de vagina en de baarmoeder.
Als ik kijk naar jonge kinderen die gewoon praten over hun geslachtsdelen en ze nieuwsgierig onderzoeken, dan zou ik de pubers en oudere vrouwen dit ook echt gunnen.
De Yoni heeft een zelf-reinigend vermogen. Het is een plek waar afvalstoffen worden uitgescheiden en afgevoerd (net zoals via de ontlasting, urine, adem en de huid). Vrouwen beschikken dus ten opzichte van mannen over een extra uitscheidingsorgaan.
Echter, dit zelfreinigend vermogen kan (zeker in onze huidige manier van leven) ook verstoord raken. Vaak hopen er zich afvalstoffen (denk ook aan oud bloed en weefsel) op in de baarmoeder die de vrouw moeilijk kwijt komt.
De Yoni Steam ondersteunt hierbij.

YONI STEAM
Of vaginaal stoombad, of vaginal steaming. Tijdens deze behandeling stoom je je vulva, vagina en baarmoeder zoals je dit ook kunt doen bij je neus, bij bijvoorbeeld een neusverkoudheid.
Yoni Steamen is een eeuwenoude traditie, die in sommige culturen (met name na de bevalling) nog steeds uitgevoerd wordt.
Door de zachte, verwarmende stoom opent de baarmoedermond zich een beetje en kan de Yoni ondersteund en gereinigd worden. In sommige landen is dit net zo normaal als naar de kapper, de nagelsalon of een masseur gaan. Een manier om voor jezelf te zorgen.
In dit hete water waarmee je stoomt worden vooraf kruiden gekookt. Welke kruiden dat hangt af van je klachten.
Je kunt Yoni Steam om allerlei redenen inzetten. Bij menstruatieklachten (hevige bloedingen, hevige pijnklachten, een te lange of juist te korte cyclus), een onregelmatige of uitblijvende cyclus, bij vruchtbaarheidsproblemen, endometriose, cystes of vleesbomen in de baarmoeder, na een bevalling of miskraam en tijdens de menopauze. Ook kun je de Yoni Steam gebruiken als een heerlijk momentje voor jezelf. Je kunt het vergelijken met het nemen van een bad, of naar de sauna gaan. Een soort spa-treatment dus.
Ook voegt de stoom echt warmte toe aan je bekkengebied en verbetert het de bloedsomloop in je bekken. Veel vrouwen hebben last van een ‘koud bekken’. Bovenbenen, billen, onderbuik en onderrug voelen dan ook koud aan.
Tenslotte verbindt de Yoni Steam ons weer met onze Vulva, Vagina en Baarmoeder. Ons krachtcentrum. Hierdoor komen we meer in onze kracht te staan.

DE BEHANDELING
Je gaat boven een pan (of Yoni Steam kruk) met heet water en kruiden zitten en je laat de stoom zijn werk doen ­čÖé
Wanneer ik de behandeling geef, zal dit waarschijnlijk ook als een verwenmomentje voor je voelen.
Lekker warme dekens om je heen, een warme kop kruidenthee (uiteraard ook passend bij je klachten of hulpvraag), een rustgevend muziekje, aromatherapie. In overleg kan ik je tijdens de behandeling begeleiden met een geleide meditatie of een handmassage. Wat jij prettig vindt.
Voorafgaand aan de behandeling nemen we telefonisch (of via email) een intakevragenlijstje door, waardoor ik precies weet welke kruiden ik wel en niet moet gebruiken, aangepast aan jouw lijf, geest en situatie.
LET OP: niet vaginaal stomen tijdens de zwangerschap en tijdens de menstruatie!

MIJN EIGEN ERVARING
Ik begon met vaginaal stomen omdat het me (toen ik ervan hoorde tijdens het luisteren naar een podcast) meteen heel erg aansprak. Ik hou van het element water en ervaar haar reinigende, ontspannende en verzachtende werking. Op het moment dat ik voor het eerst stoomde gaf ik volop borstvoeding en was ik na mijn bevalling 20 maanden daarvoor nog niet ongesteld geweest. Ik stoomde met enkel water. Ik had me op dat moment helemaal nog niet in de kruiden verdiept. Later heb ik een keer met wat op basis van intuïtie gekozen kruiden gestoomd en een keer met een speciaal yoni-steam kruidenpakketje. Alle andere keren dat ik stoomde, gebruikte ik enkel water.
Binnen 48 uur nadat ik gestoomd had, begon ik te bloeden en zo heeft mijn cyclus zich weer hersteld. De maanden daarna bleef ik stomen en hoewel mijn cyclus niet volledig regelmatig was, bleek ik een klein jaar later zwanger ­čÖé Ik stoomde toen iedere maand vlak na de menstruatie 1 keer. Dit deed ik volledig zelf na wat onderzoek hierover gedaan te hebben. Dus niet onder behandeling bij een Vaginal Steam Facilitator.
Ik vond het stomen echt heerlijk om te doen. Het gaf mij een gevoel van warmte, omhulling en zorgen voor mijn geslachtsdelen dat ik nog niet kende. Je voelt de stoom als het ware zijn werk doen. Echt een moment voor mezelf, vergelijkbaar met meditatie of een sauna-bezoek. Een verwen-moment.
Na mijn bevalling (verwacht eind december 2020) wil ik actief aan de slag gaan met de post partum Yoni Steam. Uiteraard ga ik mijn ervaringen hiermee delen.

MEER INFORMATIE
Bekijk vooral ook dit filmpje waarbij ik mijn Yoni Steam kruk laat zien.
En je mag me altijd benaderen met vragen!

De placenta, wat doe je ermee?

DE PLACENTA
De placenta. De moederkoek. Het orgaan dat vrouwen tijdens hun zwangerschap maken. Het is een soort filter dat zuurstof en voedingstoffen naar het kindje brengt en de afvalstoffen van het kindje weer afvoert. Met alle bloedvaten die er doorheen lopen is het net een ‘tree of live’. Prachtig toch?

Het is ook het orgaan dat jouw kindje in leven houdt en de zwangerschap in stand houdt. Ze komen is alle vormen en maten.
Na afloop van de bevalling wordt de placenta soms nog bewonderd (hij wordt zowiezo uitgebreid bekeken door de zorgverlener, het is heel belangrijk dat er geen deel van de placenta achterblijft in de baarmoeder, dit kan naast ontstekingen een niet op gang komende melkproductie veroorzaken). Maar daarna wordt de placenta vaak weggegooid. Hoe zonde! Een beetje meer eerbied zou ik zo’n prachtig orgaan toch wel gunnen.

DE NAVELSTRENG
Los van wat je met de placenta doet wil ik nog even benadrukken dat het wachten met het doorknippen (of doorbranden) van de navelstreng, tot dat de navelstreng volledig uitgeklopt is, heel belangrijk is. En dit kan best een tijdje duren. Door het kloppen van de navelstreng komen er namelijk nog essentieel bloed, mineralen en stamcellen bij je kindje terecht.

MIJN ERVARING
🌸Bij mijn eerste kindje wilde ik graag een halve lotus bevalling (de navelstreng wordt dan een tijd na de geboorte van de placenta doorgeknipt, baby en placenta blijven dus uit de buik nog een tijd aan elkaar), maar volgde ik uiteindelijk op het moment zelf het advies van de verloskundige op om de navelstreng toch eerder door te knippen (hierdoor zou de placenta sneller geboren worden wat zij op dat moment belangrijk vond). De placenta zelf is daarna in een vuilniszak beland (wel nadat we haar uitgebreid bewonderd hebben).
🌸Bij de tweede werd het wel een halve lotus. Baby en placenta bleven aan elkaar en werden ongeveer een uur later door ons op rustige wijze gescheiden. Omdat het een badbevalling was dreef de placenta de eerste tijd in een pannetje naast mij. Was een prachtig gezicht was vond ik. Ik wilde de placenta heel graag verwerken in smoothies. Je snijdt dan een stuk van de placenta af en mixt dat door een smoothie. Wij kozen voor een smoothie van frambozen en bananen (zie ook de foto). Het was niet vies en je proefde weinig van het rauwe vlees dat erin verwerkt zat. De voordelen van het eten van je placenta en de manieren waarop dit kan, kun je beluisteren in de podcast. Mijn voornaamste reden was dat het de kans op stemmingsschommelingen of een post partum depressie zou verminderen. Ik kan niet duidelijk zeggen of het dat effect bij mij gehad heeft. Het is ook moeilijk om jezelf met placenta smoothies te vergelijken met jezelf zonder smoothie. Voor mijn gevoel heeft het geen duidelijk effect gehad, maar wie weet hoe ik me gevoeld zou hebben zonder.. Ik heb nog steeds een stukje placenta in de diepvries liggen en deze gaan we ooit begraven onder een mooie geboorteboom voor onze dochter.
🌸 Nu voor de derde geboorte voel ik sterk voor een volledige lotus bevalling. Dan blijft de placenta verbonden aan het kind, tot het moment dat de navelstreng los laat. Maar, wat we uiteindelijk besluiten dat horen jullie later. Want een placenta tinctuur of placenta capsules spreken me ook wel aan.
Of: een stoofpotje van placenta. Haha ik ben voor dat soort dingen wel in 😊 voelt ergens heel aards en dicht bij de natuur voor mij.

MEER INFORMATIE:
Deze podcast vind ik echt een ‘must hear’ voor iedereen die in verwachting is. Door Nina Pierson (auteur van het boek mama’en) en Miriam Heemskerk van Postpartum Massage Nederland ⭐De podcast gaat over het briljante orgaan de placenta en wat je er na de geboorte mee kunt doen.

Kolven in de kraamweek: nodig of overbodig?

Dit ben ik, 6 dagen na de geboorte van mijn eerste dochter. Nu bijna 7 jaar geleden. Ik had nooit kunnen beseffen hoe dit ‘witte goud‘ mijn leven zou veranderen.
Hoe ik 7 jaar later nog steeds borstvoeding zou geven. Aan twee kindjes nog wel en de derde op komst. En hoe borstvoeding mijn passie en mijn werk geworden is

❤️

Ik kolfde dit flesje melk met hulp van mijn kraamverzorgende, met mijn eigen handen (en die van haar).
Wanneer alles verloopt zoals je zou willen (je kindje is in staat om aan de borst te drinken en hapt goed aan), heb je in de kraamweek eigenlijk geen kolf nodig. Je kindje zelf is de motor van je productie. Door je kindje veel bij je te hebben en heel vaak aan te leggen, komt de melkproductie op gang. Zeker in het begin wil je geen elektrische kolf gebruiken omdat er in het begin enkel druppels colostrum aanwezig zijn. En die raak je kwijt in zo’n machine.
Dus als je dan een reden hebt om de melk uit je borsten te halen, dan kun je melk afkolven met je handen en dit opvangen in een bekertje.
Ook het contact van je handen op de huid van je borsten is goed voor je melkproductie.
Ik zal nog wel eens een filmpje opnemen over hoe je handmatig kolven kunt kolven.

Ik kan me nog goed herinneren (en ik zie het terug op de foto) hoe trots ik was op die eerste melk die ik opving.
Bij de tweede heeft het volgens mij maanden geduurd voor ik voor de eerste keer melk uit mijn borsten haalde.

En dan nog een klein geheimpje: stiekem spaarde ik deze melk in de kraamweek, omdat ik dacht dat ik 10 dagen post partum wel even een paar uurtjes naar een zangoptreden van een vriendin kon gaan.
Hahaha, jullie begrijpen allemaal dat ik die bewuste avond niet in een schouwburg zat, maar heel intens lag te knuffelen met mijn baby op de bank. Op het moment dat deze foto genomen is, dacht ik echter nog dat ik wel zou gaan

😂

Hebben jullie wel of niet een kolf(apparaat) gebruikt in de kraamweek? En ervaring met het handmatig kolven?