• 0031640348874
  • info@inliefdegedragen.nl

Auteur archief

Borstvoeding en bijvoeding

BORSTVOEDING EN BIJVOEDING

Ik krijg hier vaak vragen over, dus ik zal er eens wat meer over schrijven.

Vanaf 6 maanden, soms wat eerder ga je naast de borst ook vast voedsel aanbieden. Dat kan gepureerd, in hele stukken of een combinatie van beide zijn.

Persoonlijk ben ik een voorstander van #rapley of de #kleintjesmethode, maar daar gaat deze post niet over.

Ik krijg regelmatig vragen van mama’s die zich afvragen wat ze moeten doen wanneer hun baby niet veel eet.
Het antwoord is: helemaal niets. 🙂
Je blijft gewoon het vaste voedsel aanbieden. Samen aan tafel, wanneer jullie zelf ook eten.

Food under one is just for fun! En ook daarna ga je niet dwingen, of heel actief de borstvoeding afbouwen. Je biedt het eten aan, op een gezellige, leuke, ontspannen manier. Het kindje bepaalt of het eet of niet (net zoals bij de borstvoeding). En vanzelf gaat het kindje vroeg of later meer eten. En wanneer het kindje meer gaat eten, gaat het vanzelf minder drinken aan de borst.

Er zullen periodes zijn dat je kindje meer eet en periodes dat je kindje minder eet. En dit is helemaal ok. En in de periodes dat je kindje minder eet, kun je heel blij zijn dat het via jouw borstvoeding toch nog heel veel goeds van moeder natuur binnen krijgt 🙂

#borstvoeding #bijvoeding #afbouwen #rapley #kleintjesmethode #foodunderone #foodunderoneisjustforfun #lactatiekundige #lactatiekundigemaastricht #borstvoedinginlimburg #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

In Liefde Gedragen

Borstvoedingshulpset

Deze prachtige foto’s, gemaakt door A. v. Wessum fotografie deelde een mama onlangs op de facebookgroep borstvoeding in Limburg.

Ik deel ze graag met jullie.

Wanneer je om welke reden dan ook besluit je kindje bij te voeden, is de borstvoedingshulpset een hele fijne manier om de bijvoeding (gekolfde eigen moedermelk, donormelk of kunstvoeding) aan je kindje te geven.

  • aan de borst ervaart je kindje jouw fysieke nabijheid en het huid op huid contact
  • er is geen sprake van tepel-speenverwarring zoals bij een fles
  • het zuigen aan de borst stimuleert de melkaanmaak bij jou als moeder
  • het zuigen aan de borst is goed voor de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kindje
  • je kindje is meer gemotiveerd om aan de borst te drinken
  • je kindje drinkt bijvoeding maar krijgt ook tegelijk jouw moedermelk mét op hem/haar aangepaste antistoffen

De borstvoedingshulpset kan helpen om je kindje weer volledig aan de borst te voeden, het kan tijdelijk maar ook permanent zijn.

FOTOCREDIT A. v. Wessum fotografie 
https://www.avwessumfotografie.nl/

#borstvoeding #borstvoedingshulpset #medela #lactatiekundige #lactatiekundigemaastricht #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #bijvoeden #gekolfdemelk #moedermelk #donormelk #kunstvoeding #kolven #borstvoedinginlimburg

In Liefde Gedragen

Borstvoeding als anticonceptie

BORSTVOEDING ALS ANTICONCEPTIE

Durf jij het aan? Borstvoeding de eerste 6 maanden gebruiken als anticonceptie? Als je weet waar je op moet letten dan is het de EERSTE 6 MAANDEN EVEN BETROUWBAAR als antconceptiemethoden zoals de anticonceptiepil en het condoom, namelijk 98% betrouwbaar.

1. Voeden op verzoek/vaak aanleggen. Eigenlijk bij elke kik je baby aanleggen. Dat is al. Super goed voor je productie, maar dus ook om je vruchtbaarheid te onderdrukken. Overdag wil je niet langer dan 4 uur tussen de voedingen laten. ’s nachts niet langer dan 6 uur.

2. Je baby niet bijvoeden. Geen kunstvoeding en geen vast voedsel die echt een moedermelkvoeding vervangt. Af en toe  een stukje groente of fruit in de hand kan wel.

3. Er is nog geen menstruatie geweest na de bevalling (een bloeding tijdens de eerste 56 dagen na de bevalling telt hierbij NIET).
Uiteraard kan de ovulatie langer wegblijven dan de eerste 6 maanden, maar hoe minder je kindje aan de borst drinkt, hoe groter de kans dat het weer terug keert.

Hoe ging dat bij jou? Werd je weer vruchtbaar het eerste half jaar? Waren de 3 punten op jou van toepassing?

#borstvoeding #vruchtbaarheid #anticonceptie #lactationalamenorrheamethod #voedenopverzoek #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

In Liefde Gedragen

Borstvoeding en boeren

Wanneer een baby goed aan de borst drinkt, dat wil in zeggen goed vacuüm kan houden, krijgt het geen tot nauwelijks lucht binnen. Het kan dus heel goed zijn dat jouw borstvoedingsbaby helemaal niet hoeft te boeren na een voeding.

Wanneer je tijdens het drinken regelmatig een klak-geluidje hoort, is dat een teken dat de baby het vacuüm verliest. Dat kan onder andere komen door spruw in het mondje of de anatomie van de mond van je kindje (denk bijvoorbeeld aan een kort tongriempje of een hoog gehemelte).
Wanneer een kindje heel vaak loslaat en opnieuw aanhapt kan hij/zij hierdoor ook extra lucht binnenkrijgen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hevige toeschietreflex. Of als het kindje verkouden is (verstopt neusje) of erg afgeleid tijdens het drinken.

Ik hoor vaak dat ouders onzeker zijn als hun kindje niet boert: dit hoeft helemaal niet. Heel veel kindjes die goed drinken aan de borst, boeren niet of nauwelijks.
Wanneer jouw borstvoedingskindje wél boert kan dat ook heel normaal zijn. Als je merkt dat je kindje veel last heeft van de boertjes, je merkt dat je kindje het vacuüm steeds verliest en/of veel moet huilen is het wel verstandig om een lactatiekundige te laten meekijken.
Het boeren kan gemakkelijker gaan wanneer je het kindje zo rechtop mogelijk voed.

#bostvoeding #boeren #lactatiekundige #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht

In Liefde Gedragen

Wat doet een post partum doulaWat is een post partum doula?

Een Post Partum doula is een warme, liefdevolle vrouw die je komt helpen en ondersteunen in de eerste 6 weken na de bevalling.
Nadat de kraamverzorgende weg is dus. Al kan ze uiteraard ook in de eerste week helpen.

Wat doet ze? Eigenlijk doet ze alles wat jij wil dat ze voor je doet (en overleg dan he 😉 )
Ze kan ondersteuning bieden in het huishouden, de verzorging van jezelf en je baby, het vermaak voor de oudere kinderen. Noem het maar op.

Ik zelf had in mijn laatste kraamtijd heel erg de behoefte aan een fijne vrouw om me heen, die als het ware gewoon een soort assistent was. Even mijn baby vasthouden als ik wilde douchen, samen mediteren, een kop thee voor me maken. Even helpen met het opruimen van de (slaap)kamer, de juiste sfeer neerzetten in de kraamkamer. Mijn partner even ondersteunen of ontlasten in de zorg voor de andere kinderen enz.
En de kraambehandelingen vond ik echt fantastisch en waren precies wat ik nodig had.

De post partum doula weet veel over het (herstel)proces dat de kraamvrouw doormaakt. Ze weet dat veel rust, warmte en goede voeding goed voor je zijn. Ze kan je voeden met maaltijden, warme dranken en snacks vanuit de ayurvedische traditie, volledig gericht op je herstel en op wat jouw kraamlichaam nu nodig heeft.

Ze zal jou vieren en eren. Want jij bent doordat je leven (door)gegeven hebt een goddelijk wezen 🙂
Ook zijn er diverse kraambehandelingen die ze je kan bieden.

Ik kan als post partum doula eenmalig bij je thuis komen. Of wekelijks, 6 weken lang. Of meerdere keren per week.
Tijdens je zwangerschap kunnen we samen een kraamplan opstellen.
In overleg zijn er allerlei mogelijkheden.

Mijn kennis over dragen, borstvoeding en psychologie onderscheiden mij als post partum doula. Uiteraard geef ik hier ook aandacht aan.

#postpartumdoula #kraamdoula #kraamweek #kraambehandelingen #postpartumdoulalimburg #lactatiekundige #lactatiekundigemaastricht #ayurveda

In Liefde Gedragen

Je baby bepaalt je productie

Hoe vaak je baby drinkt heeft de grootste invloed op je melkproductie. Iedere keer als je baby aan de borst drinkt, gaat er een signaal naar de hersenen om meer melk te maken. Ook als je baby maar kort drinkt.

Wanneer je je baby volledig op zijn of haar verzoek laat drinken, kan hij dus zelf de hoogte van je productie regelen.

Ouders zien het vaak als een slecht teken als de baby opeens heel vaak aan de borst wil drinken. Ze zijn bang dat dit betekent dat ze te weinig melk hebben.
En ja soms is het ook een teken van een lage productie. Echter, je baby is zelf al bezig om het ‘probleem’ op te lossen. Door vaak te willen (en mogen!) drinken heeft hij/zij je melkproductie binnen no-time weer op het juiste niveau.
In de kraamweken (wanneer vraag en aanbod nog volledig op elkaar afgestemd worden) wil je dus eigenlijk ook graag vaker dan elke drie uur aanleggen.
En bij overproductie kun je (in overleg met je lactatiekundige) kun je gaan blokvoeden (voor een bepaalde tijd 1 vaste borst aanbieden zodat de andere borst geremd wordt en daarna wisselen).

Wanneer je om welke reden dan ook niet bij je baby bent of je baby niet aan de borst kan of wil drinken, vervangt de kolf, de baby. Ook hierbij geldt weer vaak kolven voor een hogere productie. Alleen kun je bij een kolf natuurlijk niet het instinct van de kolf zelf volgen 😉

#borstvoeding #lactatiekundige #borstvoedinginlimburg #lactatiekundigemaastricht #voedenopverzoek #lageproductie #overproductie #letyourmonkeydoit #kolven #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

In Liefde Gedragen

Draagjas

Oooh wat hou ik van mijn draagjas. Al 7 jaar doet hij trouw dienst en wat had ik achteraf stiekem toch ook wel graag een mooie wollen draagjas gehad.. 🙊
Als je veel draagt vind ik een draagjas toch wel echt zeker de moeite en investering waard!

Ik krijg heel vaak vragen wat je je kindje in de winter aandoet in de draagdoek. Een wollen overpakje is ook heel fijn met het dragen, maar met een draagjas hoef je helemaal niet na te denken over wat je je kindje buiten aandoet. Een mutsje (en de kleding die hij binnen droeg) is voldoende.
Wat ik vooral ideaal vind is dat je bij binnenkomst met een slapende baby in doek of zak je jas gewoon uit kunt doen. Wat moeilijker wordt als je baby over je winterjas zit en je dus binnen met je winterjas aan blijft lopen/zitten.
Een draagdoek knopen over een winterjas heen is trouwens ook niet echt chill.
Daarnaast is het gewoon minder werk want je hebt jullie in 1 stap aangekleed.
Nadeel: je ziet je mooie draagdoek of draagzak niet meer 😢Vandaar dat we dan in de lente de eerste ‘blote doeken dag’ vieren 😊


#draagjas #dragen #draagconsulent #wearallthebabies #wearallthetoddlers #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #herfst

In Liefde Gedragen

Lege versus volle borsten: over voormelk en achtermelk

Lege borsten, ik krijg er vaak vragen over. Vrouwen die van de eerste weken gewend zijn dat hun borsten lekker vol aanvoelen voor een voeding. Die volle borsten geven een fijn gevoel, want je voelt dat je lekker veel melk hebt voor je kindje. Maar opeens ga je steeds meer merken dat je borsten ‘leeg’ aan voelen. Of eigenlijk steeds meer gaan aanvoelen zoals ze voelden voor je zwangerschap en borstvoeding. Dit is heel normaal en het geeft eigenlijk aan dat vraag en aanbod mooi op elkaar afgestemd zijn.

En als ik het dan heb over lege borsten, dan bedoel ik ook eigenlijk geen lege borsten, maar borsten die niet duidelijk heel vol zijn. Een borstvoedingsborst is ook eigenlijk nooit echt leeg, want er kan altijd weer ter plekke wat melk aangemaakt worden. (en dat er uiteraard nog meer in een borst zit dan alleen melk laat ik dan maar helemaal achterwege).

Los van dat het percentage vet in de melk die je kindje drinkt kan variëren van het moment van de dag, het geslacht en de leeftijd van je kindje en nog meer factoren, hangt het ook samen met de duur van de voeding ofwel de ‘volheid’ van de borst. Vroeger werd er gesproken over voormelk en achtermelk. Dat doen we nog steeds wel, maar het is niet zo zwart wit als eerder werd gedacht. Als een kindje begint met drinken krijgt hij/zij vooral dorstlessende melk met onder andere veel water en gaandeweg wordt het vetpercentage in de melk hoger. Dit komt onder andere doordat de borst leger wordt. Het vet komt dan gemakkelijker los uit de melkkliertjes. Maar ook wanneer je kindje kort geleden gedronken heeft en je hem/haar dan weer aanlegt aan de (relatief) lege borst, krijgt het vettere melk.
Een kindje wat clustert en steeds wil drinken krijgt wellicht wat minder melk, maar wel vrij vette melk.
Helemaal zo slecht nog niet dus, die lege borst(en).

Een lege borst is nog ergens goed voor: de lege borst stuurt een signaal naar de hersenen om meer melk te gaan maken. Een volle borst stuurt het tegenovergestelde signaal naar de hersenen: minder melk maken!

Wanneer je dus wilt dat je kind vette melk krijgt (bijvoorbeeld wanneer je je zorgen maakt om de groei van je kindje) en dat je productie hoger wordt: zorg dan dat je borsten vaak geleegd worden 🙂

#borstvoeding #lactatiekundige #voormelk #achtermelk #volleborst #legeborst #vraagenaanbod #vettemelk #inliefdegedragen #dragenengedragenworden

In Liefde Gedragen

Size does not matter

GROTE BORSTEN PRODUCEREN EVENVEEL MELK ALS KLEINE BORSTEN

Wanneer er binnen 24 uur gekeken wordt kan een kleine borst evenveel melk produceren als een grote borst. Namelijk precies wat de baby vraagt en nodig heeft!

Het kan zijn dat vrouwen met grote borsten meer melk-opslagcapaciteit hebben dan vrouwen met kleine borsten (maar dit hoeft niet het geval te zijn).

Vrouwen met een grotere opslagcapaciteit hoeven hun kind binnen 24 uur minder vaak te voeden dan vrouwen met een lagere opslagcapaciteit. Die voeden hun kind gewoon wat frequenter.

#sizedoesnotmatter #borstvoeding #borsten #lactatiekundige #yeswecan #voeden #inliefdegedragen #dragenengedragenworden #breastfeeding

In Liefde Gedragen

Omringd door vrouwenEVERY WOMAN NEEDS A CIRCLE OF WISE WOMAN BEHIND HER

Elke vrouw heeft een cirkel van wijze vrouwen achter zich nodig.

Zorgen voor en inspireren van vrouwen is mijn passie. Dagelijks weten vele vrouwen mij te vinden met allerlei vragen en die beantwoord ik met liefde.
Ik heb echter zelf ook een klankbord, vraagbaak nodig. Een groep vrouwen om op te leunen, mee te huilen en mee te lachen.

Gisteravond kwamen we samen in een vrouwencirkel. Samen mediteren, delen, voelen, lachen, en eten 🙂
Dit doet me altijd zoveel goed en hier laad ik echt van op.
Er is altijd wel iemand die je verhaal herkent, die warme arm om je heen, die liefdevolle blik. Samen moederen we over elkaar.

Ik gun het iedere vrouw om een groep vrouwen om haar heen te hebben. Een groep waarin ze gezien en gehoord wordt. Gevierd en gedragen wordt. En waarin zij ander vrouwen op haar beurt weer mag dragen.
Dit is iets wat we echt nodig hebben en now is the time om onze krachten als vrouwen te bundelen.
Zoek ze dus op, die gelijkgestemden in je buurt! 🙂
JE BENT NIET ALLEEN, OOK AL VOELT HET SOMS WEL ZO

#vrouwen #vrouwencirkel #matriarchy #dragenengedragenworden #inliefdegedragen #sisterhood #jebentnietalleen #licht #liefde #strongertogetherIn Liefde Gedragen